Systemet hackar. En bostadsrättsförening på Blekholmsterrassen i City har vid upprepade tillfällen haft problem då ambulanspersonal inte har kunnat komma in i deras portar med hjälp av polisens blåljuskod. Foto: Sacharias Källdén

Problem med polisens akuta kodsystem

En bostadsrättsförening i City har haft problem med polisens blåljuskodsystem som ska göra att utryckningspersonal snabbt kommer in i fastigheter. Nu ska polisen se över systemet.

  • Publicerad 17:00, 28 nov 2019

För två år sedan gick bostadsrättsföreningen Klara strand i City med i polisens projekt grannsamverkan som StockholmDirekt har skrivit om tidigare. Föreningen har även anslutit sig till blåljussystemet som innebär att en hemlig kod som fungerar dygnet runt och som bara polisen, räddningstjänsten och ambulansen har tillgång till. Om man har en sådan får man en dekal att sätta upp i porten så att utryckningspersonal snabbt ska veta att fastigheten har en sådan.

Polis satsar mot inbrott – tar hjälp av grannar

Men systemet har visat sig inte alltid fungera.

– Två gånger inom närtid har det inträffat incidenter där boende behövt akut vård men då har ambulanspersonal inte kunnat ta sig in i trapphuset. Vi tycker inte att det känns okej, det blir en falsk trygghetssignal. Då är det bättre att man går ut och säger att det här fungerar inte, säger säger Pontus Ellefsson, ordförande i bostadsrättsföreningen Klara strand.

Rolf Axelsson är boende i föreningen och har erfarenhet av att blåljuskodssystemet inte har fungerat.

– Min fru fick bröstsmärtor mitt i natten i mars i år och vi ringde en ambulans. Den kom relativt snabbt men personalen kunde inte komma in i porten. Jag fick gå ner och öppna och när vi gick upp för trapporna frågade jag dem varför de inte använde blåljuskoden. "Vad är det?", svarade de då. Nu är ju vi två i familjen, men vad händer om man är ensam och behöver akut vård?, säger Rolf Axelsson.

"Kan handla om ny eller tillfällig personal"

Peter Enell, kommunpolis på Norrmalm, som driver projektet med blåljuskod som finns i stora delar av innerstan säger att systemet fungerar utan anmärkningar med polis och räddningstjänst men att det vid några tillfällen varit problem med ambulanspersonal.

– Det beror på att det är flera ambulansföretag och det kan handla om ny eller tillfällig personal som inte fått informationen. Det var ganska nyligen vi startade det här och vi jobbar hårt på att informationen ska spridas bättre. Jag har även varit i kontakt med SOS alarm och bett dem kolla på möjligheten att ta fram ett system där de informerar om blåljuskod i sin kontakt med ambulanspersonalen. Mig veterligen så har det varit fyra incidenter totalt, säger Peter Enell.

Han håller inte med om att det skulle vara en falsk trygghetssignal.

– Det är ju en ökad trygghet att vi kommer in. Fanns inte blåljuskoden hade vi inte heller kommit in. Och i de flesta fall kommer vi ju in med hjälp av den.