Problem med Håbos trygghetslarm

Håbo kommun bytte leverantör av trygghetslarm. Den nya leverantören fick dock problem och i Luleå avled en person.

  • Publicerad 10:49, 2 nov 2020

Nu är det ingen telefonkö längre och allting fungerar som vanligt

Det blev stora rubriker nyligen när det visade sig att en person i Luleå larmat åtta gånger utan att få hjälp. Fem timmar senare gick larmet igenom och då hittades personen död. Luleå kommuns leverantör av larm är företaget Tunstall, samma företag som numera används även i Håbo.

– Vi har gjort ett nytt avtal precis, men vi har inte hunnit installera så många larm ännu. För vår del var det ungefär 100 stycken som var utkörda och då plockade vi tillbaka 23 där vi bedömde att fallrisken var väldigt hög. Resterande ringde vi runt till och informerade om problemet och att vi gör extra tillsynsbesök, förklarar Sofia Claesson som är enhetschef på Håbo kommun.

Driftstopp blev långvarigt

Problemet var en uppdatering som var tänkt att leda till ett driftstopp på en halvtimme, men det blev betydligt längre än så och larmsamtalen hamnade i en telefonkö.

– Nu är det ingen telefonkö längre och allting fungerar som vanligt, säger Sofia Claesson.

Törstig fick vänta

Sofia Claesson förklarar att ingenting allvarligt skedde i Håbo kommun under tiden som de tekniska problemen med larmet pågick.

– För den som larmar är det alltid allvarligt, men det var så att vi prioriterade en del saker före annat. Någon som var törstig tvingades till exempel vänta längre, säger hon.

Larmen kommer installeras. Det handlar om någonstans mellan 470 och 500 personer i Håbo som får dessa larm.

– Vi håller på och byter tillbaka från de gamla larmen igen och ska installera Tunstalls larm. Det håller vi på med i full fart.

Johan Lenander, vd för Tunstall som är leverantör av trygghetslarmen, har tidigare uttalat sig i Sveriges Television.

Finns i många kommuner

Johan Lenander förklarade problemen med en ny larmplattform för cirka 100 kommuner och installationen ledde till en massa provlarm och frågeställningar till larmoperatörerna.

– Våra flöden har påverkats starkt av det, men just nu ser det mycket bättre ut och vi ska kämpa för att behålla den situationen och säkerhetsställa tryggheten för kommunerna och de äldre. Skade- och ansvarsfrågorna kommer upp därefter med respektive kommun, sa Johan Lenander till Sveriges Television.

– Vi har det yttersta ansvaret för vår tjänst och vi känner att det är väldigt tråkigt att det som har skett har skett, sa Johan Lenander till SVT.

Trygghetslarm

Larmet är kopplat till en larmcentral. När du har larmat ringer personalen upp dig och kan prata med dig var du än befinner dig i bostaden. Har du larmat och personalen inte får kontakt med dig, då åker hemtjänsten hem till dig för att ta reda på hur du mår.

Källa: Håbo kommun

Anställdas larm inifrån församlingen: "Kyrkoherden fryser ut och skäller på medarbetare”

✔ Facket: ”Agerar det kraftfullaste vi kan” ✔ Anmälan till Arbetsmiljöverket Tystnadskultur, hög personalomsättning och en kyrkoherde som kränker, fryser ut och skäller på medarbetare. Sådan är situationen inom Kungsängens församling enligt anställda som nu slår larm.fredag 4/12 14:06

Nu drar ryttarföreningens verksamhet igång igen

Innertaket säkrat efter stormen. Två veckor har gått sedan stora delar av taket på ridhuset hos Upplands-Bro ryttarförening blåste av till följd av den hårda vinden. Verksamheten blev tvungna att stänga till följd av händelsen – men...onsdag 2/12 13:49