PRO till Stockholms äldre: ”Skärp er”

Christina Tallberg, PRO-ordförande, ryter till mot Stockholms äldre som inte följer myndigheternas råd om få sociala kontakter i coronatider. – Nu måste vi pensionärer också lyssna. Vi måste skärpa oss helt enkelt, säger hon. Men hon får bara delvis medhåll från PRO Fruängen-Västertorp.

  • Publicerad 05:07, 26 mar 2020

Folkhälsomyndigheten uppmanar alla över 70 år att minska sina sociala kontakter, och hålla sig hemma så mycket det går nu under coronatider. Eftersom äldre personer är en riskgrupp som behöver skyddas ska de undvika att åka kollektivt och gå till affärer, enligt myndigheten, men de får gärna gå på promenader.

Genom att äldre begränsar sina sociala kontakter är förhoppningen att färre ska bli sjuka och att sjukvården inte ska belastas lika hårt i ett redan ansträngt läge.

Men Christina Tallberg, ordförande för Pensionärernas riksorganisation, PRO, menar att många inte riktigt verkar förstå allvaret i en allmän smittspridning, och att många pensionärer fortfarande är på stan, i affären, på gymmet och på restauranger.

–  Men det är dumheter – vi som fortfarande är pigga kan smitta andra, eller bli sjuka själva och belasta vården helt i onödan. Vi måste skärpa oss helt enkelt, samhället skulle inte mobilisera sig så här om hotet inte var på riktigt, säger hon.

För att föregå med gott exempel sitter hon hemma och pratar i telefon, träffar folk via videokonferens och har fullt upp med att nå ut till organisationens 320 000 medlemmar.

– Jag har redan skickat ut två brev. Vår rekommendation är att man absolut håller sig till Folkhälsomyndighetens råd om få sociala kontakter. Stanna hemma just nu, säger hon och fortsätter:

Ta en promenad, kanske, men försök hålla dig hemma, är uppmaningen från Christina Tallberg.

– Man säger ofta att folk ska lyssna på oss som är äldre för vi har så mycket erfarenhet. Men de flesta av oss är inte smittskyddsexperter. Nu måste vi pensionärer också lyssna – på dem som kan.

”Många tycker att det här är hysteriskt”

På PRO i Fruängen-Västertorp vill man inte riktigt stämma in i den uppmaning som PRO centralt gått ut med. Här är medlemsmöten och resor inställda, men grupper som till exempel spelar kort fortsätter att ses, och flera medlemmar tycker att restriktionerna är överdrivna, berättar ordförande Chris Åkerlund.

– Många tycker att det här är överdrivet och hysteriskt. Man kan väl hålla avstånd även när man ses och spelar kort. Jag tror att alla är medvetna om situationen, men jag tycker också att man måste få göra ett eget avvägande om vilka riskerna är, säger han.

Chris Åklerlund, ordförande PRO Fruängen-Västertorp.

På PRO i Älvsjö-Herrängen har samtliga träffar ställts in tills vidare, och ordförande Inger Forsman vill uppmana medlemmarna i föreningen att vara försiktiga.

– Självklart bör man vara försiktigt, inte åka buss och inte gå och handla annat än mat. Men man ska inte överdriva, givetvis ska man kunna gå ut på promenad, men håll avstånd och gå inte fram och hälsa, säger hon.

Hon tycker att personer över 70 år har fått oförtjänt mycket kritik i medier och sociala medier den senaste tiden.

– Jag får lite känslan att vi som är 70 plus pekas ut som skurkarna i det här och att vi bara ska hålla oss undan, säger hon.

Starta telefonkedjor

PRO uppmanar nu de lokala föreningarna att se till att de som sitter hemma ensamma inte ska tappa den sociala kontakten.

– Vi jobbar jättemycket med den frågan. PRO har 1200 lokala föreningar runt om i landet och vi som är pigga och vill hjälpa till kan bidra med jättemycket där. Vi gör telefonkedjor och andra saker för att nå ut till alla, även de som inte är medlemmar hos oss, för att se till att så många som möjligt har har det bra, säger Christina Tallberg.

Fakta

Viktiga telefonnummer

Känner du dig orolig ring Äldrelinjen på 020-22 22 33. Där svara någon på vardagar mellan klockan 10-15.

Om du har allmänna frågor om covid-19 ring 113 13 (Sveriges internationella informationsnummer)

Behöver du sjukvårdsrådgivning, besök Vårdguiden på www.1177.se eller ring 1177. Llinjen är öppen dygnet runt.

Vid livshotande tillstånd ring 112.

Källa: Folkhälsomyndigheten
Visa merVisa mindre