Stockholm ligger sämst till i hela landet när det gäller vaccinerad personal inom hemtjänst och vård och omsorg.

Det visar siffror från Folkhälsomyndigheten där de sammanställt uppgifter från Nationella vaccinationsregistret och SCB:s yrkesregister, något som SVD rapporterat om.

Enligt statistiken, som gällde för den 27 augusti, hade lite drygt hälften av hemtjänstpersonalen fått båda doserna vaccin, att jämföra med riket där 63 procent av personalen är fullvaccinerad.

PRO-kritik

Men även det är en låg siffra, anser Curre Hanson, ordförande i PRO Stockholms län.

– Det ska vara 99 procent! Det kan inte få fortsätta så här, för nu är det de äldre som måste skydda sig mot personalen. Helt oacceptabelt, säger han.

Mitt i har tidigare rapporterat om den låga vaccinationsgraden.

https://www.mitti.se/nyheter/var-fjarde-inom-omsorgen-helt-ovaccinerad-kan-omplaceras/repuif!mk1uE7lXFwOnEVmMTZF79Q/

Då fanns bara siffror på nationell nivå. Nu visar det sig alltså att andelen vaccinerad personal i Region Stockholm ligger mycket lägre, faktiskt i botten i alla kategorier.

På särskilda boenden för äldre är 64 procent fullvaccinerade, mot 73 i riket. På sjukhusen har 80 procent av personalen fått båda sprutorna mot 85 i landet.

Politiker eniga

KD-politiker i både regionen och staden har sagt att ovaccinerad personal borde omplaceras, något som även Socialdemokraterna kräver.

De vill ha ett krismöte där man säkerställer att alla som arbetar direkt med äldre är vaccinerade.

– Man bör ha det som krav vid nyanställning, och se över vad som kan göras med befintlig personal. De borde kunna vaccineras på sin arbetsplats, säger Karin Wanngård (S), oppositionsborgarråd.

Hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) låter hälsa att vaccination av personal inom hemtjänst och äldreomsorg är en kommunal fråga. Hon hänvisar till att Liberalerna vill att offentligfinansierade arbetsgivare ska kunna kräva att medarbetare vaccinerar sig, och i en intervju i Sveriges radio säger hon att de annars borde kunna få sparken.

Prioriterades

I början när vaccinerna blev tillgängliga var personal inom vård och omsorg prioriterade, liksom äldreboenden. Men bristen på vaccin, samtidigt som den stora gruppen övriga äldre behövde vaccineras, gjorde att personalen prioriterades ner.

I maj-juni hade dock större delen av befolkningen släppts på för vaccinering, och från den 9 juli har alla över 18 år kunnat vaccinera sig.