Yvonne Wheeler, PRO-ordförande i Vällingby, tycker att äldre i riskgrupper ska ta sitt ansvar och följa råden från Folkhälsomyndigheten. Foto: Anders Göransson

PRO i Vällingby uppmanar äldre till skärpning

En promenad i det fria – absolut. Men personer över 70 år ska i nuläget inte gå i affärer, springa på gym och umgås med andra i onödan. – Vi äldre måste skärpa oss och följa Folkhälsomyndighetens råd, säger Yvonne Wheeler, 75, ordförande för PRO i Vällingby.

  • Publicerad 16:23, 26 mar 2020

Vi har alla hört det nu till leda: personer över 70 bör begränsa sina nära kontakter och stanna hemma så mycket som möjligt på grund av coronavirusets spridning.

Ändå verkar det som om en del äldre inte tar detta på allvar?

– Det kan jag hålla med dig om. Jag har sett en del äldre pensionärer som tar bussen och går och handlar i Vällingby. Jag har skällt ut dem, säger Yvonne Wheeler.

”Dags att ta sitt ansvar”

Hon menar att det är dags för alla äldre i riskgrupperna att ta sitt ansvar, även om de känner sig friska och krya. Man ska exempelvis inte gå till butiker, utan kan ta hjälp av sina barn, barnbarn, grannar eller andra frivilliga med att handla.

– Många av de äldre vill inte besvära, och många av dem inte har den digitala förmågan att handla på nätet. Men man ska inte vara rädd att be om hjälp!

Finns annat att göra

De som inte har några andra hjälpmöjligheter rekommenderar hon att kontakta Äldre direkt i Stockholms stad (telefon: 08-80 65 65) för att få råd och hjälp.

Så ta en promenad i naturen i stället för att gå på stan, eller läs en bok, lyssna på radio, titta på tv eller gymnastisera lite, rekommenderar hon.

– Och prata med dina vänner och din familj – men per telefon!

”Verkar inte förstå allvaret”

Christina Tallberg, ordförande för PRO:s riksorganisation, instämmer i vad Yvonne Wheeler säger:

– Folk verkar inte riktigt förstå allvaret i en allmän smittspridning. Men det är dumheter: vi som fortfarande är pigga kan smitta andra, eller bli sjuka själv och belasta vården helt i onödan. Vi måste skärpa oss helt enkelt, samhället skulle inte mobilisera sig så här om hotet inte var på riktigt.