Tina Teljstedt (KD), Anders Åkerlind (M), Camilla Janson (S), Martin Normark (L), Mattias Peterson (C), Claus Engström (SD), Erik Karlsson (V) och Sara Ridderstedt (MP) frågades ut av PRO. Foto: Niklas Loman

PRO frågade ut politikerna i Guds hus

Äldrefrågor stod i fokus då företrädare för samtliga partier i kommunfullmäktige samlades­ i Kungsängen för att svara på frågor från Pensionärernas­ Riksorganisation PRO.

  • Publicerad 17:16, 12 maj 2022

Vi måste bli bemöta utifrån­ de individer­ vi är, och inte vilket­ år vi är födda.

I Skogakyrkan tog de plats en efter en, representanter från samtliga partier i kommunfullmäktige slog sig ner på en lång rad.

– I dag ska vi prata äldrefrågor, kom inte dragandes med något dagis eller sådär, möjligtvis för barnbarnen, säger Curre Hansson, distriktsordförande för PRO och dagens moderator.

Utanför mötet tog Roger Gerdin, Manfred Scholze och Britt-Marie Gerdin emot besökarna som kom med budskap från PRO. Foto: Niklas Loman

En seger för samhället

Socialdemokraternas Camilla Janson tog till orda och konstaterade att de äldre blir fler och att detta är en seger för samhället.

– Vi behöver bygga trygghetsboende i Bro och i Kungsängen samt undersöka förutsättningarna för detta i Brunna. Vi ska behålla serviceboendet i Bro, för de behoven och önskemålen finns, säger Camilla Janson.

Curre Hansson är PRO:s distriktsordförande i Stockholm modererade samtalet. Foto: Niklas Loman

Moderaternas Anders Åkerlind började med att riva av eftermiddagens första skratt.

– Jag kan säga såhär, jag kan hålla med Camilla rakt av, nästa!

Åkerlind gjorde några tillägg kring kommande äldrebostäder, han nämnde även möjligheten att bygga i Håtuna.

Gruppen som svarade på publikens frågor den 10 maj. Foto: Niklas Loman

– Där finns det mark, det vet jag.

Flera politiker talade om behovet av hiss i de flerbostadshus som saknar detta, bland annat togs Tibble upp i sammanhanget. En lösning kan vara att ge äldre förtur till nedre botten hos Upplands-Brohus lyfte flera politiker.

– Vi måste bli bemötta utifrån de individer vi är, och inte vilket år vi är födda, säger Martin Normark (L).

Äldrevänlig kommun

Tina Teljstedt (KD) talade om projektet äldrevänlig kommun som drivs av världshälsoorganisationen.

Här har man tagit tydliga steg mot att närma sig nämnda gemenskap. En projektledare har anställts, en handlingsplan ska utformas, därefter ansöker man.

– Vi ska inte ha trygghet bara på våra gator och torg när vi går utanför porten, vi ska även ha en trygghet där vi bor då vi blir äldre och behöver hjälp, säger Erik Karlsson (V).

”Rejält omtag av torget”

Mot slutet fick partierna chans att svara på frågan varför man skulle rösta på dem.

– Om vi får chansen kommer vi att ta ett rejält omtag av torget i Kungsängens centrum, det blev inte som vi hade tänkt, säger Camilla Janson och får applåder.

Det sa övriga partier:

Claus Engström (SD) reflekterade över kvalité och konstaterade att han under mandatperioden efterfrågat kvalitetsberättelser för de olika äldreboendena utan framgång. Han menade att detta är centralt för att förstå vad som är bra och vad som inte är det.

Mattias Peterson (C) talade om vikten av att ta tillvara på äldres erfarenheter och kunskaper på ett bättre sätt.

Sara Ridderstedt (MP): ”Miljöpartiet fokuserar på en bebolig planet för våra barn och barnbarn. En solidaritet med kommande­ generationer”.

Visa merVisa mindre

Fastighetsbolag bjöd till gårdsfest

Brogårdsdagen i Tegelhagen med tipsrunda, politiker och korv. Korv, tipsrunda och en brinnande docka som räddningstjänsten släckte till barnens glädje gång på gång – detta var ingredienser då en av de stora fastighetsaktörerna i Tegelhagen bjöd in till...onsdag 25/5 15:51

Trerummare helt utbrunnen på Rosgården i Bålsta

Under måndagskvällen brann det i en lägenhet i Bålsta. Då räddningstjänsten kom till platsen slog redan lågor ut ur fönstret. – Jag och räddningstjänsten i Bålsta var först på plats, då var det en...tisdag 24/5 16:39