Väsbybon Roger Ranta arbetar med att hjälpa utsatta människor med beroendeproblem. Foto: Victor P. Munther

Privatperson skänker 50 000 till Väsbys hemlösa

Väsbybornas engagemang för kommunens utsatta är stort. Tack vare en anonym gåva på 50 000 kronor kommer flera av Väsbys hemlösa få sova i en nybäddad, varm hotellsäng i vinter. – Jag finner inga ord, det är helt fantastiskt, säger Roger Ranta som tog emot bidraget.

  • Publicerad 14:10, 7 nov 2018

50 följt av en punkt och så tre nollor. 50 000 kronor. Roger Ranta berättar att han först tänkte att den anonyma givaren måste råkat skriva en nolla för mycket.

Det var i måndags som privatpersonen tog kontakt med honom på Facebook, efter att ha läst hans inlägg i Facebook-gruppen ”Det är i Väsby det händer ! :-)”. Först var det tal om att personen skulle skänka 1 000 kronor i månaden, men summan växte till 2 000. Och så skickade hen även med en ”julbonus” på 50 000 kronor.

– Jag förstod inte att personen skulle skänka så mycket. 50 000 som en julbonus? Men va? Jag finner inga ord, det är helt fantastiskt.

Värmande gåva

Pengarna är tänkta att gå till hotellnätter för Väsbys hemlösa i vinter.

– Vi måste ta kontakt med Scandic hotell i Väsby först och höra om vi kan komma överens om att dra ner priset lite. Men oavsett så kommer det hjälpa väldigt mycket.

Roger Ranta arbetar med att hjälpa utsatta människor med beroendeproblem på LP-kontakten i Väsby. Han har själv varit missbrukare i 22 år – slagits, gjort inbrott och hållit på med organiserad brottslighet. En tung, men värdefull, ryggsäck att bära i arbetet med att ge tillbaka till samhället.

– Det går inte att plugga sig till sådana erfarenheter. Jag vet precis vad det är de går igenom för att jag har varit där själv.

Restauranger skänker mat till hemlösa

I oktober började han samla in mat till hemlösa. Mitt i Upplands Väsby uppmärksammade initiativet och därefter har det fullständigt exploderat.

När Mitt i kommer förbi hans lokal i Vilunda kyrka sitter ett tiotal personer och hugger in på ett gäng pizzor från restaurangen Valentinos.

– För många är det här deras enda varma måltid i dag, säger Roger.

”Det finns alltid en väg ut”

Han är överväldigad över engagemanget från Väsbyborna. Det som började med att en restaurang skänkte mat till Väsbys hemlösa har i dag växt till nio.

– Jag har inte hunnit landa riktigt än. Det är fullt snurr hela tiden. Nu behöver jag inte åka omkring så mycket längre och fråga, utan restaurangerna hör av sig själva och hör om de kan hjälpa till, säger han och fortsätter.

– Jag kände mig väldigt ensam ett tag, men nu vet jag att jag har Väsbybornas stöd i ryggen. Det känns skitbra och får mig att fortsätta.

Normalt kommer cirka 25 personer för att käka och samtala i Rogers lokal i Vilunda kyrka.

– Mycket handlar om att försöka motivera dem till att komma bort från den destruktiva miljön de är i, kanske få med dem på ett 12-stegsprogram eller till kyrkan så att de får nya drogfria vänner. Det finns alltid en väg ut.