Larmrapporter om saltvattenintrång i privata brunnar har uteblivit i sommar Foto: Mostphotos

Privata brunnar har sluppit saltvattenintrång

Privata brunnar i bland annat Tyresö verkar ha klarat sig från saltvattenintrång, trots torr sommar. Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund har i alla fall inte fått några larmrapporter. – Inte i någon kommun, säger Karin Andersson, avdelningschef på förbundet.

  • Publicerad 17:56, 30 jul 2018

Torr sommar brukar innebära sinande brunnar, och därmed ökad risk för saltvattenintrång när grundvattnet sjunker.

Men enligt Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund som brukar få in rapporter bland annat om detta fenomen, har inte hört att saltvattenintrång varit ett problem.

– Inte i någon kommun. Men helt klart sjunker grundvattnet så risken finns. Har man otur blir brunnen förstörd, säger Karin Andersson på förbundet.

Sinande brunnar

Jan Flinckman är bosatt i Sjöberga i Tyresö, några hundra meter från havet. Den torra sommaren har gjort att såväl hans brunn som många av hans grannars brunnar har sinat den här sommaren, ett fenomen som varit värre än vanligt.

Just vatten är en återkommande fråga bland de som bor i området, fastighetsägare har i många år önskat en annan lösning för vattentillgången i området än privata brunnar, enligt Flinckman. Just den här sommaren tog vattnet i Jan Flinckmans brunn slut, om av värmen eller en trasig pump låter han vara osagt, men det tvingade honom ändå att vidta åtgärder.

Inga saltvattenintrång

Under de 20 år han bott i området har Jan Flinckman däremot inte drabbats av just saltvattenintrång.

– Jag har aldrig haft problem med saltvatten. Men grundvattennivåerna i området är lokalt väldigt olika. Hundra meter bort från mig kan grundvattenförhållandena vara helt annorlunda. Det är ett lotteri.