Privat hemtjänst fuskade med besöken – nu sägs avtalet upp

Fejkade personallistor, falska anställningar och fusk med inlogg och hjälp. Nu säger Upplands Väsby kommun upp avtalet med hemtjänstföretaget Ideal vård och service efter att ha avslöjat allvarligt fusk.

  • Publicerad 15:53, 30 jan 2020

Kommunen sade upp avtalet i måndags, efter en veckas förvarning.

– Vi har hävt deras avtal på grund av att vi upptäckt oegentligheter som strider mot vårt avtal och att vi inte fått åtgärder vi tycker duger på något sätt, säger Magnus Lublin socialchef på Upplands Väsby kommun.

Gav falska tidrapporter

Huvudorsaken till uppsägningen är att kommunen upptäckt att Ideal vård och service fuskat med vårdpersonalens in- och utloggning hos personerna som har hemtjänst.

I flera fall ska personal ha loggat in hemma hos en brukare i någon annans namn. De har varit inloggade på flera platser samtidigt, och vid kontroller har personer som inte funnits med i kommunens egna datasystem för schemaläggning varit inloggade.

– De uppger att en och samma person jobbat vid flera tillfällen på flera ställen i Väsby och Nacka kommun. Det är ett ganska gravt fusk.

Personal hade inte utbildning

Under granskningen ska Ideal vård och service ha skickat in fejkade personallistor till kommunen. De anställda uppgavs ha rätt utbildning och fasta anställningar. Men på företagets faktiska listor framgick att personalen inte haft rätt kompetens, vare sig vad gäller utbildning eller språk.

När kommunen påtalade bristerna har hemtjänstföretaget inte velat åtgärda dem, uppger kommunen i ett brev till företaget.

Ideal vård och service har förutom i Väsby även verksamhet i Sollentuna, Nacka och Tyresö kommun.

Efter granskningen har även Sollentuna kommun sagt upp sitt avtal med hemtjänsten.

Vänder sig till IVO

Enligt Magnus Lublin tog tog Ideal vård och service hand om 34 Väsbybor vid uppsägningen. Samtliga har fått välja en ny hemtjänst.

Väsby kommun kommer inte att polisanmäla Ideal vård och service, men är i kontakt med Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

– De är tillståndsgivare. Vi berättar varför vi upphävt företaget och det borde definitivt ligga i deras intresse att gå vidare med det.

Har bett om att få återkomma

Mitt i har upprepade gånger utan framgång sökt personer i Ideal vård och services ledning. Företagschefen har bett att få återkomma, men har inte gjort det trots flera påminnelser. Samordnaren för verksamheterna i Upplands Väsby och Sollentuna vill inte kommentera uppsägningen av avtalen.

VÅRDVAL

Vad innebär vårdvalet?

Vårdval betyder att en kommuns invånare har möjlighet att välja mellan olika vårdgivare.

Det innebär också att vårdgivare, som uppfyller vårdvalets villkor, kan etablera sig fritt.

Fri etablering gäller för vårdgivare som uppfyller kraven som Region Stockholm ställer. Det handlar bland annat krav på medicinsk kvalitet, patientsäkerhet, kompetens, lokaler och stabil ekonomi.

Region Stockholm har flest antal vårdval i landet.

Källa: SSL
Visa merVisa mindre

Vet du mer eller känner du någon som haft Ideal vård och service som hemtjänst? Hör av dig till oss!