Privat företag kan få sköta ny simhall

Om ett år kan spaden sättas i jorden för en ny simhall i Jakobsberg. Ansvaret för att driva simhallen kan läggas ut på ett privat företag, något som möter kritik.

  • Publicerad 19:43, 3 feb 2013

I förra veckan tog kommunstyrelsen beslutet att utreda olika alternativ för att bygga en ny simhall i Jakobsberg. Den gamla simhallen har tjänat ut.

Tanken är att bygga en 50-metersbassäng som går att dela av, så att tävlingssimmare och allmänheten kan använda bassängen samtidigt, vilket inte går i dag.

I budgeten finns 190 miljoner kronor avsatta för att bygga simhallen.

Ett alternativ är att ett privat företag bygger och också svarar för driften av den nya simhallen. Kommunen skulle sedan köpa tider i simhallen för till exempel simundervisning. Ett annat alternativ är att kommunen såväl bygger som svarar för driften av simhallen.

– Det är viktigt att det inte blir för dyrt, så att det blir en plånboksfråga vilka som har råd att gå och simma, säger Cecilia Löfgreen (M), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla.

Vid förra veckans möte väntades den politiska majoriteten fatta beslut om hur simhallen ska drivas. Men i stället fick kommunens tjänstemän uppdraget att utreda hur kostnaderna skiljer sig mellan de två alternativen.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet är kritiska. Claes Thunblad (S), oppositionsråd i Järfälla, menar att man redan 2011 räknade ut vad det skulle kosta kommunen att fortsätta driva och äga simhallen. Att göra en utredning nu är att bara ändra datum på uträkningen från 2011 till 2013, menar han.

Claes Thunblad anser att det är tydligt att majoriteten förespråkar en privat ägare.

– Det allvarliga är att man vill sälja ut Järfällas enda simhall, jag skulle inte säga något om kommunen hade fyra simhallar och ville sälja en av dem. Nu riskerar tillgängligheten minska och priserna öka, befarar han.

– De (S och V) är fokuserade helt på driftformen. Vi vill föra en diskussion om den bästa driftformen, säger Cecilia Löfgreen som räknar med att spaden kan sättas i jorden för en ny simhall 2014.