DYRARE? Om höjningen genomförs kommer SL-kortet att kosta cirka 900 kronor. Foto: Andreas Enbuske

Prisvarning: Flaggar för rejäl höjning av SL-kortet

För att klara budgeten för kollektivtrafiken i Stockholm nästa år kan det bli aktuellt att höja priset på SL-kortet till cirka 900 kronor.

  • Publicerad 14:36, 24 mar 2016

I veckan överlämnades landstingsförvaltningens utredningsunderlag för budgeten 2017. Där rekommenderas bland annat förändringar i biljettsystemet för att klara klara den intäktsförstärkning som uppges vara nödvändig.

LÄS ÄVEN Gröna linjen kan komma att stängas av på obestämd tid

Enligt utredningen skulle en prisjustering på 12-16 procent ge en beräknad intäkt på mellan 600-800 miljoner kronor årligen. Det skulle innebära att månadskortet skulle höjas till cirka 900 kronor.

– Det här är ett planeringsunderlag och det vi har gjort är att peka på hur ekonomin ser ut i Stockholms läns landsting framåt och hur den förändras. Och kollektivtrafikavgiften är en viktig bit, säger Henrik Gaunitz, ekonomidirektör vid Stockholms läns landsting.

Rekordstora investeringar

Underlaget ska nu ut på remiss och i juni väntas budgeten klubbas i landstingsfullmäktige. Förutom de största kollektivtrafikinvesteringarna i Stockholm på 30 år innehåller den även stora sjukvårdssatsningar.

– Om man ska höja eller inte höja priset på SL-kortet är ett politiskt beslut. Vi vänder bara på alla stenar i det här sammanhanget. Sedan pekar vi på att avgifterna inte höjts på fem år, säger Henrik Gaunitz.

LÄS ÄVEN Tio år till av trängsel på gröna linjen

Enligt finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M) är det för tidigt att tala om några prishöjningar av SL-kortet.

– Det här är ett underlag som säger att en viss prisjustering skulle ge ett visst utslag, och då har vi med det i förhandlingsarbetet inom alliansen. Efter att det har varit ute på remiss får vi svar på om det behövs en höjning, säger han.