– Alla är medvetna om att priserna har gått ner, men köparna vill ha ännu lägre priser.

Resultatet blir många underbud och mycket avvaktande eftersom säljarna oftast inte vill eller kan gå med på så låga priser. Därmed är utbudet stort då många lägenheter förblir osålda.

Under augusti och september har prisfallet stannat upp och marknaden hade stabiliserats i huvudstaden visar siffror från Valueguard. Hemnets analytiker säger det samma.

Svensk Mäklarstatistik rapporterar i sin tur att prisnedgången för bostadsrätter i augusti sjönk med minus tre procent i innerstan, men i september var prisfallet "bara" en procent i innerstan.

Att det skiljer sig lite mellan hur de olika analysföretagens siffror tror Lena Svartström beror på att statistikverktygen inte fungerar så bra under tider då det är är snabba förändringar på marknaden.

– De enda lägenheter som rapporteras in är de som säljs och det är lägenheterna som gått allra bäst. Det vill säga sekelskifte, högt upp i huset, låga avgifter och stor balkong i sydvästläge. Sådana lägenheter går alltid bra i alla tider. 

– Skulle man ha ett mer rättvist mått borde man kolla högsta bud på alla lägenheter.

Betyder det att prisfallet är ännu högre än siffrorna visar?

– Ja, de 10-15 procenten som vi mäklare talar om syns inte i statistiken. Prisfallet på mindre attraktiva objekt är absolut större.

Trots prisfall och höjd styrränta tror mäklaren Lena Svartström att Kungsholmens bostadsmarknad kommer att röra på sig och att det finns chans till god affär.

–  Det är fortfarande en bra marknad om du är på väg att köpa större lägenhet. Så länge kontantinsatsen inte är borta så gör de flesta en bättre affär än de kunnat göra eftersom du både säljer och köper i samma marknad.