Priset på gas kan komma att prövas

  • Publicerad 00:00, 28 feb 2012

Fastighetsägarna Stockholm vill stoppa pris­eskaleringen på spisgas. Nu har de anmält prishöjningen till Konkurrensverket då de menar att Stockholm Gas missbrukar sin dominerande ställning på gasmarknaden.

– Hur vi än tittar är priset jättemycket högre i Stockholm än i övriga Sverige, säger Per Forsling, chef för förvaltningsutveckling på Fastighetsägarna Stockholm.

– På lång sikt hoppas vi få en bättre ordning, där kunderna ska kunna välja gasleverantör själva, som man kan på västkusten och i övriga Europa.

Enligt Fastighetsägarna blir det efter prishöjningen den 1 mars tre gånger så dyrt att använda gasspis som elspis.

På Stockholm Gas tar man anmälan med ro.

– Det är alldeles utmärkt att den här frågan blir prövad av Konkurrensverket. Vi har aldrig stuckit under stol med att det blir dyrare. Gasen har varit väsentligt dyrare än el sedan länge, säger Inge Telander, pressansvarig på Stockholm Gas.

– Vi gör höjningen för att kunna fortsätta leverera gas. Kan vi inte göra investeringar sätts verksamheten i fråga.

Konkurrensverket har ännu inte tagit ställning till anmälan.

– Men vi ska göra en seriös bedömning av alla anmälningar och märker vi att det är intressant, berör många och är stora pengar så går vi vidare och startar en utredning, säger Jimmy Dominius, pressansvarig på Konkurrensverket.

Vad händer om ni kommer fram till att Stockholm Gas begår en lagöverträdelse?

– Rent teoretiskt, om ärendet går så långt, kan vi gå till domstol och stämma dem att betala en konkurrensskadeavgift. Som mest kan de tvingas betala 10 procent av föregående års omsättning.

Hur vi än tittar är priset jättemycket högre i Stockholm än i övriga Sverige.per forsling fastighetsägarna