I Trafikkontorets budgetunderlag för 2023-2025 finns ett avsnitt om parkering i innerstaden. Målet med 15 procents lediga platser dagtid har aldrig uppnåtts.

För att nå målet tittar kontoret bland annat på att höja avgifterna för besöksparkeringar, det vill säga parkeringar på gatan, men det finns i nuläget ingen plan från den grönblå majoriteten på att höja parkeringsavgifterna.

– Senast vi ändrade avgiften var 2009. Så här i efterhand kan jag ångra att vi inte höjde avgiften när vi gjorde om en rad andra saker 2016, säger trafiknämndens ordförande Daniel Helldén (MP).

2016 tog man bland annat beslut om att förlänga tiden för vilken man måste betala i innerstaden. Idag betalar man från 07-19, måndag till lördag. En vanlig dag kostar det 15 kronor per timme att parkera i taxa 3, som täcker Vasastan, Kungsholmen, Södermalm, Hammarby Sjöstad, Östermalm samt områden kring Liljeholmen och Gullmarsplan.

– Man skulle behöva få upp det där till 20 kronor för att få effekt, säger Daniel Helldén.

I underlaget står det också att stockholmarna parkerar allt bättre, och att det delas ut färre böter till följd av det, vilket ger lägre inkomster till staden.

Blir straffet för Stockholmarna högre parkeringsavgifter?

– Vi har höjt felparkeringsavgifterna till max och det har gett resultat. Vi ska inte höja parkeringsavgiften för att få in pengar, utan det är ett styrmedel.

Ett annat styrmedel skulle kunna vara att förändra villkoren för boendeparkering, som egentligen är en undantagsregel. Detta är en fråga för rikspolitiken, som Helldén siktar mot efter valet.

1979 antogs försöksverksamheten, och 1984 antogs undantaget permanent i Riksdagen. Det skulle gälla för personer som bodde i hus som uppförts långt innan bilismens framfart och därför inte hade garage.

– Det där har fått hänga kvar även när man bygger nytt. Plan- och bygglagen säger att man ska bygga garageplatser till de boenden, och då ska det ju inte behövas boendeparkering. Vi har haft en utredning om det och behöver sannolikt göra ändringar. Inte för de som historiskt saknar parkering, men för nya fastigheter. Men det får jag roa mig med på riksnivå.