Matpriserna är rekordhöga. Men trots det öppnar Ica Stop i Viggbyholm en ny saluhall med tillhörande restaurang och alkoholtillstånd.

– Man måste köpa mjölk, men man vill ha champagne. Det är två olika saker. I tuffare tider finns det en tendens till att man ändå vill unna sig, säger Staffan Fri, vice vd för Ica Stop.

Letar röda lappar

Här ska italienska charkuterier blandas med smårätter, och en hummer- och champagnebar. Planen är att öppna den renoverade restaurangen i närtid.

Men samtidigt har butiken märkt av att köparna har ändrat sina vanor i takt med att matpriserna skenar. Fler letar efter de röda extraprislapparna i butiken och många är mer eftertänksamma, berättar Staffan Fri.

– Tidigare har man inte brytt sig i samma utsträckning om vad man lägger i korgen. Nu märker vi att fler frågar om rabatter och är noggrannare med vad som gäller, säger han och Andreas Paulsen vd fyller i:

– Vi försöker möta det med kampanjvaror, säger han.

Basvaror

Han tror att köparna blir mer oroliga när smör, mjölk och andra basvaror snabbt stiger i pris, till skillnad från de saker man vill "unna sig".

– Att en delikatess blir dyrare är inte ett lika stort problem som att en basvara går upp i pris, säger Andreas Paulsen.

Men såklart finns en oro för vad som ska hända, berättar han.

– Det är klart att det finns en oro, färsk fisk till exempel har gått upp enormt mycket, till slut når det ett pris som inte är rimligt att betala. Jag tror att vi kommer få se en större förändring hos kunderna när nästa elräkning kommer, säger han.

Inflationstakten ökar

Inflationstakten enligt KPIF (konsumentprisindex med fast ränta) var i augusti 9,0 procent, vilket är en uppgång från 8,0 procent i juli. Enligt SCB fortsätter matpriserna att stiga och man har ännu inte sett ett slut på den uppåtgående kurvan.

– Det som stigit mest i pris det senaste året är vitkål, följt av margarin och kaffe. Produkterna som sjunkit mest i pris under samma period är morötter, småcitrus och purjolök, säger Caroline Neander på SCB.

Inget onödigt

Flera Täbybor som Mitt i träffat tänker till litet extra när de går i matvarubutikerna.

–  Man köper inte lika mycket onödigt längre, lönerna går ju inte upp i samma takt direkt, säger Helena Schiller som precis handlar på Ica Stop i Täby tillsammans med dottern.

Andra regerar på priserna, men fortsätter handla som vanligt.

– Jag har inte förändrat något, jag handlar det jag vill ha. Men det är klart att man märker av prishöjningarna, säger en kvinna i butiken.