Modernist och nobelpristagare. Siri Derkert,1888-1973. Gustaf Dalén 1969-1937 är föreslagna att få priser uppkallade efter sig. Foto: Meyere de, Jan, Stockholmskällan och AGA AB

Priser till Daléns och Derkerts ära

Majoriteten på Lidingö har inrättat ett pris till industrimannen Gustaf Daléns minne. Socialdemokraterna vill se ett konstnärspris till Lidingötalanger som verkar i modernisten Siri Derkerts anda.

  • Publicerad 14:09, 16 mar 2021

Hans betydelse för Lidingö utveckling kan inte underskattas

Lidingöpolitikerna ser tillbaka på 1900-talet storheter på ön och vill att de ska inspirera dagens Lidingöbor.

Majoriteten vill lyfta entreprenörskapet och instiftar därför ett pris till Gustaf Daléns minne.

– Han är en stor inspirationskälla som jag hoppas fler kan ta efter, säger Daniel Källenfors (M), kommunstyrelsens ordförande.

Gustaf Dalén ledde AGA, vilket lockade många att jobba och bo på Lidingö, han gjorde uppfinningar, var engagerad i kommunpolitiken och bekostade byggnation av Lidingöbanan. Dessutom fick han nobelpriset.

– Hans betydelse för Lidingös utveckling kan inte underskattas, säger Daniel Källenfors.

Specialdesignat konstverk

Pristagaren ska vara en Lidingöbo som verkar i Gustaf Daléns anda inom entreprenörskap, ledarskap, innovation och samhällsbyggande. Priset ska delas ut på Gustaf Daléns födelsedag 30 november. Vinnaren kommer att få specialdesignat konstverk av en Lidingökonstnär.

I juryn sitter bland andra representanter för familjen Dalén och Lidingö stad.

Kvinnor ska lyftas fram

Socialdemokraterna sneglar å sin sida mot konsten när de föreslår ett pris till Siri Derkerts minne.

Siri Derkert är konstnären bakom betongristningarna i Östermalms torgs tunnelbanestation. Hon var designer och skulptör och en förgrundsgestalt inom modernismen. Hon var också starkt engagerad i freds-, miljö- och jämställdhetsfrågor.

– När vi lyfter fram Lidingös historia och framstående aktörer, är det viktigt att vi minns både kvinnor och män, säger Daniel Larson (S), oppositionsråd.

Priset ska gå till Lidingöbor som arbetar inom konst och kultur. Det ska premiera skaparförmåga, idérikedom, kreativitet och hårt arbete för det man tror på. Än så länge är det ett förslag.

– Vi föreslår att priset ska utformas på liknande sätt som stadens nyligen instiftade Gustaf Dahlénpris och vill därför uppdra till kommunstyrelsen att närmare besluta om formerna för priset, säger Daniel Larson.

De här var Gustaf Dalén och Siri Derkert

Modernist. Siri Derkert, 1888-1973, bodde på Lidingö. Bland annat var hon den första kvinnan som hade en separatutställning på Moderna Museet i Stockholm. Den här bilden är från 1940-talet.

Uppfinnare. Gustaf Dalén 1969-1937, fick nobelpriset i fysik 1912. En stor del av prissumman skänkte han till de anställda på AGA. Samma år råkade han ut för en olycka i samband med ett experiment och förlorade synen. Här ovanför avbildas han med sin cykel 1895.

Visa merVisa mindre