Prisbelönt film spelades in i Åkersberga

Ikväll, klockan 19.00, visas den prisbelönta filmen Vilsen på biografen Facklan i Åkersberga. Trots att filmen utspelar sig i Göteborg är flera scener inspelade på orten.

  • Publicerad 17:08, 3 nov 2017

Den svenska independentfilmen Vilsen hade premiär 2016 och har vunnit en hel bunt med priser sedan dess, både i Sverige och i utlandet, bland annat för bästa film på Stockholm Independent Film Festival. Under fredagskvällen, klockan 19.00, visas den på biografen Facklan i Åkersberga.

Filmen hör till kategorin ”nordic noir”, med en stor dos mystik, och handlar om hur polisen Göran Lidman (spelad av Göran Sjögren) försöker hitta förövaren till flera mord.

Åkersbergaborna kommer definitivt känna igen sig

Trots att filmen utspelar sig i Göteborg har mycket av filmen spelats in i just Åkersberga, där en av producenterna Christian Kinell även bor.

– Vi har försökt dölja det så väl vi kunnat eftersom filmen inte utspelar sig där, men Åkersbergaborna kommer definitivt känna igen Skolgatan, den lokala puben Tommys Grill och gymmet Gym & Motion, säger Christian Kinell.

Alexandra Zetterberg spelar prästen Gabriella Berggren, som vill lösa mordgåtan, i filmen.

Av de totalt 57 inspelningsdagarna har endast 20 stycken varit i Göteborg. Resten har spelats in i Stockholmsområdet.

– Om vi spelar in i en lägenhet eller ute i skogen kan vi ju vara i princip var som helst. Eftersom nästan alla av oss är Stockholmare blir det naturligt att vi filmar här. I och med att jag bor i Åkersberga så kan jag använda allt kontaktnät jag har, säger Christian Kinell.

Filmen har rönt stora framgångar utomlands och härnäst väntar video on demand-släpp, det vill säga att filmen kan beställas via tv:n, i både Japan och Nordamerika.

– Vi vet att det finns ett sug efter den här typen av film, även i norra Europa, säger Christian Kinell.