Mari-Zetterqvist Blokhuis och företagets medgrundare Charlotta Mantell tillsammans med hästen Lotus. Foto: Privat

Prisat företag ska hjälpa ryttare

Horsetechbolaget Rider’s Position, med säte i Skokloster, har prisats i entreprenörstävlingen Venture Cup. – Det betyder jättemycket, säger vd Mari Zetterqvist Blokhuis.

  • Publicerad 13:04, 23 okt 2020

Med hjälp av AI får man en maskincoach i örat

En coach i örat som kan rätta en ryttare direkt så snart dennes teknik brister lite grann. Så kan idén bakom det som är den produkt Rider´s Position håller på att ta fram enklast beskrivas. Givetvis är det betydligt mer komplicerat än så. Mari Zetterqvist Blokhuis, som förra sommaren doktorerade på samspelet mellan häst och ryttare, förklarar hur man jobbar.

– Vi satte i gång förra sommaren med att mäta och samla in data. Ryttaren sätter på sig ett bälte som har ett gyro på framsidan. Med det kan vi mäta en persons rörelser i tre dimensioner.

Man videofilmar även ryttare vilket ger ännu mer underlag, allt detta ska så småningom landa i en app som alltså kan laddas ner i telefonen och som i sin tur kan kopplas direkt till ett par hörlurar som ryttaren sätter i. Därmed kan denne under ritten få direkt tillgång till information som gör det lättare att till exempel förbättra sin position i sadeln.

AI i örat

– Med hjälp av AI (artificiell intelligens) får man en maskincoach i örat. Sitsen är något som alla ryttare jobbar med. Det är med kroppen man kommunicerar med hästen och då behöver man en bra sits. Om ryttaren använder en sits som inte är bra kan även hästen få problem med sin hälsa, säger Mari Zetterqvist Blokhuis.

Arbetet har pågått sedan förra sommaren och nyligen prisades företaget alltså i det som är Sveriges största tävling för start-upföretag och då hade man redan vunnit regionalt.

– Det var vi jätteförvånade över och när det var dags för den nationella tävlingen så tittade vi på de andra företagen och de var väldigt välrenommerade. Vi satsade allt på att vi skulle vinna publikens pris. Det gjorde vi och det kände vi att vi fick vara nöjda med, säger en glad vd.

Det stannade dock inte där. De vann även i kategorin Best Traction, något som kan få stor betydelse då investerare är ett måste.

– Vi siktar på att lansera appen om ett år ungefär, men vi jagar investerare. Hittills har det mest kostat oss massor, inte minst i form av tid, säger Mari Zetterqvist Blokhuis.

Motiveringen till priset Best Traction 2020: Rider’s Position Coach

”Teamet har i ett tidigt skede skapat ett stort intresse för sin produkt och lyckats attrahera kunder redan innan de nått marknaden. Produkten är ett bevis på att teknik kan vara till stor nytta för både användare och utövare på många områden. Bolaget har en stor internationell arena med köpstarka kunder som kan ta dem till nästa nivå.”

Här införs tuffa skridskoregler för att minska smittspridningen

Detta gäller från och med nu. Allmänhetens åkning är åter igång på Kungsängens IP. I syfte att hålla smittspridningen nere gäller från i dag, måndag, ett antal regler för den eller de som vill åka skidskor.måndag 25/1 11:23

Kommunens tuffa skridskoregler för att minska smittspridningen

Detta gäller på Kungsängens IP från och med nu. Allmänhetens åkning är åter igång på Kungsängens IP. I syfte att hålla smittspridningen nere gäller från i dag, måndag, ett antal regler för den eller de som vill åka skidskor.måndag 25/1 11:16