Johan Matti hjälpte Johnny som hamnat under tåget i Sandsborg. De träffades nyligen igen. ”Det blev både glädje och tårar”, säger han. Foto: Chris Anderson

Prisas för hjälteinsats

När Johan Matti hörde Johnnys rop på hjälp ­under tåget hoppade han ner på spåret och kontrollerade hans skador medan räddningstjänsten var på väg. Den ­modiga insatsen gav Johan Matti en nominering till Agera­priset 2013.

  • Publicerad 14:10, 31 mar 2013

En kvinna som vandrar längs perrongen i Sandsborg spricker upp i ett vackert leende när hon lägger märke till Johan Matti.

– Visst var det väl du som hjälpte till vid olyckan? Det var så bra. Jag har sett dig på tv, säger hon.

Olyckan på Sandsborgs t-banestation i september förra året blev snabbt en symbol för människans sämsta – men också bästa sidor.

Övervakningsfilmen där en man ses hoppa ner på spåret till den medvetslöse Johnny för att stjäla hans pengar och guldhalsband spreds snabbt över nätet och väckte vrede över hela världen.

Johnny blev överkörd av tåget bara några minuter senare.

Men på filmen skymtar också Johan Matti som tar sig ned på spåret för att hjälpa till.

Johans insats har mot alla odds fyllt den tragiska berättelsen med en positiv dimension, i kontrast till den vanmakt och det hat som först fortplantade sig i forum och kommentarsfält.

– För mig var det självklart att agera. Och att människor blir glada av vad jag gjorde är jättekul. Jag hoppas att andra kan inspi- reras, säger Johan Matti.

Han var på väg hem mot Farsta Strand efter en kväll med vänner när tåget stannade. Chauffören kom in i vagnen, likblek i ansiktet. ”Det ligger en person under tåget”, sa han.

Johan trodde att hoppet var ute.

– Men när jag kom ut ur tåget hörde jag att han ropade på hjälp. Så jag kröp fram till Johhny, kollade så att han inte förblödde eller hamnade i chock och pratade med honom tills räddningstjänsten kom.

Johan Matti nominerades till Agerapriset tillsammans med tre andra vardagshjältar. Vinnaren Caroline Rosengren, som såg till att en man som misshandlat en kvinna kunde gripas, utsågs i onsdags.

– Men alla är värdiga vinnare. De har verkligen visat högt civilkurage och gjort en insats som är värd att uppmärksamma, säger Annika Brändström, vd för Stöldskyddsföreningen och jurymedlem.

Priset delas ut till en person som vågar agera för sina medmänniskor och är instiftat av Metro, TV3:s Efterlyst och Stöldskyddsföreningen.

För mig var det självklart att agera. Jag hoppas att andra kan inspireras.Johan Matti

Fakta

Spårtjuven misstänks även för dödsmisshandel

Tjuven som bestal Johnny för att sedan lämna honom i livsfara på t-banespåret dömdes i oktober till ett år och sex månaders fängelse för grov stöld sedan han blivit igenkänd från en övervakningsfilm.

Filmen ledde även till att fransk polis kunde identifiera mannen, som är internationellt efterlyst för en dödsmisshandel i Paris 2011.

Efter avtjänat straff i Sverige kommer Frankrike att begära mannen utlämnad.

Källa: Polisen

Visa merVisa mindre