Anna af Sillén de Mesquita och Leandro Zappala på MTD dagen före premiären - med sitt rep Foto: Anna Wilson

Prisade lidingökoreografer dansar med rep

I kväll har Lidingökoreograferna Anna af Sillén Mesquita och Leandro Zappala premiär för den tredje delen i sin repserie. Här spelar ett kilometerlångt rep en stor roll. – Dans är en direktkommunikation som alla kan ta till sig av, säger Anna af Sillén.

  • Publicerad 14:10, 25 okt 2018

Redan tidigt i sommar stod det klart att performance duon Quarto bestående av lidingöborna Anna af Sillén de Mesquita och Leandro Zappala hade fått det prestigefulla Birgit Cullbergpriset. Länge var de tvungna att hålla det hemligt. Men på nu  är det äntligen dags för prisutdelning på MTD på Skeppsholmen.

– Det känns jättestort. Det är det finaste priset i Sverige inom dans och koreografi, säger Anna.

Tillverkat av känd repmakare

Det har varit med oss och turnerat på alla våra resor

Anna af Sillén Mesquita

Prisutdelningen sker samtidigt som duon har premiär för den tredje och sista delen i sin rep-serie, där de på olika sätt utforskar relationen mellan kroppen och ett kilometer långt rep. De har arbetat med serien i snart tio år. Repet, som tillverkat av den nu borgångne Pille Repmakar’n, har varit detsamma sedan 2010.

– Det har varit med oss och turnerat på alla våra resor, säger Anna.

Deras repverk har nämligen visats på festivaler, scener och museer världen runt.

Dans är för alla

Den tredje och sista delen, RopeSPACE, har alltså premiär i morgon. De vill inte avslöja allt om verket, det ska upplevas, menar de. Men det handlar om att de med hjälp av repet skapar ett avancerat objekt live på scen. Det är delvis inrepeterat men också med inslag av improvisation.

 Låter det smalt? Inte menar duon.
– När vi har uppträtt har vi mött alla, unga, barn, medelålder och gamla, säger Leandro.

– Det finns inge ålder, kön, bakgrund eller språk den inte skulle kunna tala till. Dans är en direktkommunikation som alla kan ta till sig av säger Anna.

Det var kärlek vid första ögonkastet – och jobb.

Anna af Sillén Mesquita

Anna och Leandro är ett par även privat. Leandro är uppvuxen i Brasilien där hans mamma drev en dansskola. Hemma fanns alltid dansare, konstnärer och koreografer som besökte skolan. 2003 kom svensk-brasilianska Anna dit på jakt efter en dansskola. Hon hittade även en livspartner.

– Det var kärlek vid första ögonkastet – och jobb. Vi började samtala och sedan kunde vi inte sluta och så har det fortsatt. Det är så vi lever. Vi jobbar, reser och tar hand om vår lilla dotter Lua, som är tre år, säger Anna.

 – Hon växer upp ungefär som jag, omgiven av konst, säger Leandro.

Delar tiden mellan två öar

Anna är uppvuxen på Lidingö. Och det är där familjen har sin fasta punkt – trots att de själva säger att de delar sin tid mellan två öar Lidingö och Skeppsholmen, där de jobbar och uppträder.

– Lidingö är en lugn, trygg miljö nära stan och en kontrast till våra resor som ofta går till storstäder, en bra kontrast, säger Anna.

Föreställningen ropeSPACE ges två gånger. I morgon onsdag och på torsdag på performance och koreografiscenen MTD på Skeppsholmen.  Onsdagens föreställning är utsåld.

Fakta

20:e Birgit Cullbergstipendiaten

Birgit Cullberg-stipendiet inrättades av regeringen 1999 när Birgit Cullbergs fyllde 90 år.
Det ska gå till en ung koreograf. Stipendiesumman är 100 000 kronor och delas ut av Konstnärsnämnden.
Quarto blir den 20:e Birgit Cullbergstipendiaten.