Polly Lindmark testar gungstolen medan pappa Henrik kör en mer tillbakalutad stil i soffan. Foto: Jannie Flodman

Prisad konstnär bakom total makeover av slitna parken

Alice i underlandet? Inte riktigt. Men i stans smygöppnade sagopark blir vi alla små.

  • Publicerad 11:28, 5 jul 2017

Efter en lång tids renovering händer det saker i den lilla kvartersparken mellan Birger Jarlsgatan och Karlavägen. Trots att den officiella invigningen sker först i samband med parkernas dag den 26 augusti har barnen redan hittat till Ellen Keys park.

En som finns på plats denna soliga eftermiddag är Polly Lindmark, fyra och ett halvt år. Medan hon springer snabbt mellan en gigantisk fåtölj och en lika överdimensionerad tekopp förklarar pappa Henrik Johnsson att de bor i närheten och brukade gå hit redan innan parken gjordes om.

– Först tänkte jag att det inte fanns så mycket här för Polly, inga gungor eller sådant som hon brukar tycka är kul, men hon gillar den verkligen. Den är väldigt kreativ och annorlunda jämfört med andra lekparker.

– Det här är en ny favorit, säger han och pekar på en pumpa intryckt i ett grönt miniatyrhus med tillhörande kök på bottenplan. Skapelsen är det senast tillskottet till parken och anledningen till att de hamnade här i dag.

– Vi var på väg till Humlan när Polly fick syn på huset.

BILDEXTRA: Här är barnens nya favoritpark på Södermalm

Polly Lindmark har fått en ny favorit bland stadens lekparker. Foto: Jannie Flodman

Fredrik Ekroth, landskapsarkitekt på parkmiljöavdelningen, förklarar att det är Ellen Keys vardagsrum och trädgård som återskapats. Det vi ser är överdimensionerade versioner av den världsberömda opinionsbildaren och författarens tillhörigheter. Att vara i parken är lite som att befinna sig i en scen i Alice i underlandet.

– Tidigare var det bara två sandlådor. När parken skulle rustas ville vi ha någonting som eggar fantasin och är kul. Vi kontaktade skulptören Johan Ström och Tor Svae som arbetar mycket i trä och tänkte att om vi kopplar ihop dem så får vi någonting riktigt bra.

Tor Svae är en prisad konstnär som står bakom flera uppskattade temalekparker, som Anders Frantzéns park och Bryggartäppan på Södermalm. Men också Junibacken och de berömda Giraffkranarna på Djurgården.

Johan Ström står även han bakom flera temaparker, bland annat Fruktparken i Liljeholmen.

Innan Polly springer vidare mot Humlegården hinner jag fråga vad hon tycker är bäst med parken.

– Fåtöljen, huset, lampan och koppen är roligast!

Sjöstans populära lekplats anmäld: "Farlig för barn"

Parken består av överdimensionerade versioner av Ellen Keys tillhörigheter. Foto: Jannie Flodman

Polly Lindmark tittar ut från det gräsbeklädda huset. Foto: Jannie Flodman

Polly Lindmark provar den enorma fåtöljen som placerats i parken. Foto: Jannie Flodman