BESÖK. Bart Moeyaert, årets ALMA-pristagare, besöker Hjulsta grundskola och träffar en grupp elever på biblioteket. Foto: Anna Wettergård

Prisad författare besökte Hjulsta grundskola

För femte året i rad fick Hjulsta grundskola, som enda svenska skola, ta emot årets ALMA-pristagare. Det här året var det den belgiska författaren Bart Moeyaert som besökte eleverna.

  • Publicerad 15:31, 22 maj 2019

Det är onsdag morgon och utanför Hjulsta grundskola står en grupp människor. Det är skolans bibliotekarie, rektor, två elever och en fotograf. Stämningen är förväntansfull, för snart kommer årets ALMA-pristagare hit.

– Det brukar vara väldigt roligt när pristagaren kommer hit. Vi känner oss hedrade, säger bibliotekarien Cilla Dalén.

Hon berättar att inför besöket får eleverna alltid läsa på om, och läsa verk av, författaren. Förbereda frågor och en föreställning.

– Eleverna frågar ibland varför pristagarna kommer just hit. Jag brukar säga att det är för att vi är bäst. För att vi är de som vet mest om pristagaren.

Skolan väljer att arbeta med just ALMA-priset, bland annat på grund av prisets inneboende värdegrund.

– Det är ett pris i Astrid Lindgrens anda och med det följer en viktig värdegrund. Priset är en fantastisk resurs för att jobba med litteratur. De arbetar med läsfrämjande och för att öka medvetandet om människors olika förutsättningar i olika delar av världen.

Pratstund i biblioteket

Mer hinner Cilla Dalén inte berätta, för snart svänger ALMA-prisets officiella bil upp på uppfarten. En lågmäld pristagare kliver ut, och blir lotsad upp till biblioteket. Här får han sitta ner med en grupp elever; samtala och svara på frågor.

Elevernas papper, med nerskrivna frågor, prasslar.

– Lägg ner papprena, börjar Bart Moeyaert. Han fortsätter:

– Om ni har dem uppe kommer ni bara sitta och vänta på att det ska bli er tur att ställa er fråga. Lägg ner dem istället, så samtalar vi.

Och så börjar han berätta, på sin lågmälda engelska. Om hur hans föräldrar träffades. Om barndomen och uppväxten med sex bröder; och om hur det har format honom.

– När vi åt middag fick vi bröder alltid berätta om vår dag, i åldersordning. Den äldste började. Jag var yngst så turen hann nästan aldrig komma till mig. Men jag lärde mig, genom att lyssna på dem, hur man ska berätta en historia. Och hur man inte ska berätta en historia.

Han fortsätter med att berätta om att han blev mobbad under en period i skolan, och skaffade en låtsasflickvän som tröst. Om hur han skrev om det i dagboken, och hur hans bror hittade den och retade honom. Att han då slutade skriva dagbok och började skriva berättelser istället. Och helt plötsligt hade det blivit en bok. Hans första bok, som publicerades när han var nitton år gammal.

– Innan det var jag tyst och rädd för världen. Sedan, efter det, öppnade jag upp mig.

Frågor om språk, vänner och poesi

Det är dags för frågestund. Eleverna frågar honom om varför han blev författade, om språken i Belgien och om hans poesi som finns utställd offentligt i Belgien. Bart Moeyaert lyssnar intresserat på frågorna och ger utförliga svar. Mest förtjust tycks han bli över frågan om vem hans första vän var. Han ler och funderar en lång stund.

– Det var nog en flicka på vår gata. Vi brukade leka mamma, pappa, barn säger han och ler stort.

Efter frågestunden är det dags att möta resten av skolans elever. Det sjungs sånger av Astrid Lindgren, Kawthar i årskurs 4 gör ett bejublat framförande av sagan Tikki Tikki Tembo och ett par elever ur årskurs ett överräcker blommor. Nuriman i årskurs sex översätter allting till engelska.

– Det har varit underbart, som alltid. Man såg på Bart Moeyaert att han var väldigt rörd, och tyckte mycket om våra elever. Vi är stolta, så klart, och eleverna har en spontan glädje i mötet. De tycker att de känner honom nu, sammanfattar Cilla Dalén dagen.

Priset och vinnaren Bart Moeyaert

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne delas ut årligen. Prissumman är fem miljoner svenska kronor, vilket gör det till världens största internationella barn- och ungdomslitteraturpris.

Bart Moeyaert är en belgisk författare, född 1964 och bosatt i Antwerpen. Han debuterade som 19-åring och det variationsrika författarskapet har sedan dess genererat drygt 50 titlar - allt från bilderböcker och ungdomsböcker till poesi, dramatik, sångtexter, TV-manus och essäer. Hans böcker är prisbelönta och finns översatta till mer än 15 språk.

Visa merVisa mindre