Benny Fredriksson ledde Kulturhuset Stadsteatern i många år. Foto: Läsarbild Petra Hellberg-Kulturhuset Stadsteatern/Mostphotos

Pris på 100 000 kronor instiftas i Benny Fredrikssons namn

Benny Fredriksson, Kulturhuset Stadsteaterns tidigare vd,får nu ett pris uppkallat efter sig. Bennypriset är på 100 000 kronor och ska delas åt årligen.

  • Publicerad 11:30, 3 jul 2020

Kulturhuset Stadsteatern och sångerskan Anne Sofie von Otter, änka efter Benny Fredriksson, har instiftat priset. Det ska gå till kulturskapare ”som med spännande uttryck har en vilja att nå ut brett”.

– Bennys nyfikenhet och passion för sitt yrke och sin roll som kulturarbetare var enastående och underbar. Han gav allt med oupphörlig entusiasm. Vi vill ge vårt Bennypris till någon som delar hans kärlek till konsten och som har förmågan att nå ut med den självklarhet och oräddhet som han gjorde, säger Kungsholmenbon Anne Sofie von Otter i ett pressmeddelande.

Benny Fredriksson. Foto: Petra Hellberg/Kulturhuset Stadsteatern

Benny Fredriksson var teaterchef och vd för Stockholms Stadsteater 2002–2014 och vd för Kulturhuset Stadsteatern 2013–2017. Han avgick hösten i december 2017 efter en granskning i Aftonbladet, som sedan fick hård kritik och fälldes i Pressens Opinionsnämnd. I mars 2018 tog han sitt liv.

Bennypriset kan delas ut till en eller flera personer.

Benny Fredriksson har tidigare fått ett torg uppkallat efter sig, intill Kulturhuset Stadsteatern.

Nu invigs Benny Fredrikssons torg vid Stadsteatern