Prinsessan Sofia rycker in på Sophiahemmet. Foto: Mostphotos

Prinsessan Sofias nya jobb – arbetar i vården

Prinsessan Sofia är en av deltagarna som gått en snabbutbildning för vården under tre dagar. Nu ska prinsessan jobba som stödpersonal på Sophiahemmet.

  • Publicerad 13:46, 15 apr 2020

Flygbolaget SAS har tvingats skära ner rejält den senaste tiden som en följd av coronaviruset. 10 000 anställda har permitterats i Norge, Sverige och Danmark.

Delar av personalen har under permitteringen erbjudits en tre dagar lång sjukvårdsutbildning vid Sophiahemmet Högskola. Deltagarna kan sedan avlasta ordinarie vårdpersonal.

Prinsessan Sofia jobbar på Sophiahemmet

Men som Mitt i Stockholm var först med att få bekräftat från en källa med god insyn i verksamheten var det alltså inte bara SAS-personal på kursen.

Även prinsessan Sofia har gått den digitala kursen och ska nu jobba som stödpersonal på just Sophiahemmet där prinsessan dessutom är hedersordförande.

Permitterad SAS-personal snabbutbildas på Sophiahemmet

På onsdagen bekräftade hovet till Mitt i att uppgifterna stämmer:

– Prinsessan vill bidra med stöd och avlastning i vården i dessa kristider. Hon kommer att arbeta på en vårdavdelning på Sophiahemmet en tid framåt, säger informationschef Margareta Thorgren.

Många omskolade till vården

Den 30 mars inleddes den första pilotutbildningen på Sophiahemmet för 30 personer – vilket fördubblades till 60 personer. Nu utbildas löpande 80 personer i veckan via Sophiahemmet Högskola inom initiativet Beredskapslyftet, där också hotell- och restaurangpersonal omskolas.

Den utbildade personalen har nu snabbt kunnat gå ut i vård och omsorg och avlasta den ordinarie personalen.