Prima liv för en primadonna

Operettsångerskan Berth Bohm har slutat att sjunga vid 83 års ålder – efter en 60 år lång sångkarriär. Men hon minns sina glansdagar som om de vore igår. – Jag kan i själv inte förstå att jag har varit med om så mycket, säger hon.

  • Publicerad 16:15, 17 aug 2015

Det många kanske inte känner till är att det bor en riktig celebritet på Nockebyhem i Bromma.

Stjärnan, som hon kallas i huset, är ingen mindre än operettsångerskan och skådespelerskan Berith Bohm. Hon slog igenom som 15-åring då hon vann talangtävlingen Brommaparaden med visan ”Fjorton år tror jag visst att jag var”. Sedan dess har hon haft en lång karriär som operettsångerska och skådespelerska.

När hon möter oss vid ingången till Nockebyhem förstår man genast att det är Berith Bohm. Fortfarande full av grace, stiligt klädd i turkos dräkt och ett vitt pärlhalsband och med nyfixat hår.

– Jag har alltid gillat kläder, och är rädd om de kläder jag har, säger hon.

Till lägenheten på Nockebyhem, som drivs av sällskapet Vänner till Pauvres Honteux, flyttade hon 2007. Hon trivs väldigt bra i huset.

– Jag var och sjöng här 1993 och då tänkte jag att här vill jag åldras. När jag flyttade hit och såg lägenheten första gången lyste solen in genom fönstret och jag såg kyrkan utanför. Då tänkte jag att det är var herren själv som välkomnade mig, för jag är väldigt troende, säger Berith.

En bokhylla i sovrummet är full av pärmar med tidningsutklipp som handlar om Berith Bohms karriär. På väggarna hänger fotografier från olika uppsättningar.

Trots att hon inte var skolad på någon utbildning utan självlärd, fick Berith Bohm ofta de stora rollerna. Sköna Helena och Glada änkan är två av hennes paradroller.

– Jag hade helt enkelt en väldigt vacker röst och var begåvad med ett fint gehör. Men jag hade också en stark vilja, som hjälpte mig.

Men någon diva har hon aldrig varit. Berith Bohm växte upp i ett litet samhälle utanför Sundsvall, där hennes mormor och morfar hade kor på gården. När hon var sex år dog hennes pappa och Beriths mamma blev ensam med ansvaret. De flyttade till Stockholm strax efter pappans död.

Under några år var Berith själv ensamstående med sin dotter, innan hon gifte om sig.

– Man hade dåligt samvete jämt över att man var borta så mycket.

Nu, som nybliven 83-åring, har Berith Bohm slutat att sjunga.

– Viljan finns inte riktigt där längre. Men visst händer det att jag går omkring och nynnar.

När intervjun är slut följer hon oss med sin rullator hela vägen till bilen och vinkar av oss.

– Livet är spännande, jag är väldigt tacksam för allt roligt jag har fått vara med om, säger hon innan vi rullar iväg.

Fakta

Namn: Berith Bohm.

Ålder: Fyllde 83 i augusti.

Bor: Nockeby, Bromma.

Familj: Dottern Tina och två barnbarn.

Karriär: Arbetade som aktiv sångerska i 60 år. Bland annat vid Oscarteatern i Stockholm, 13 år vid Stora Teatern i Göteborg, gästspel på Svenska Teatern i Helsingfors och Volksoper i Wien.

Visa merVisa mindre