TILLBAKA. I sommar hissas prideflaggan åter i Tensta. Foto: Ulrica Andersson

Prideflaggan tillbaka i Tensta

Under årets Pride-vecka kommer regnbågsflaggorna att hissas i Spånga-Tensta. Det beslutade en enig stadsdelsnämnd på senaste mötet.

  • Publicerad 13:02, 11 feb 2017

"De tog ju inte bara bort flaggan, utan även hela flaggstången."

– Det här är en oerhört viktig fråga, tycker jag, säger Ole-Jörgen Persson (M) som var den som lade fram förslaget. Mot bakgrund av vad som hände förra året, så är det viktigt att inte ge sig. Vi får inte låta dem som inte respekterar alla människors lika värde bestämma. Det gäller även i Tensta.

Förra året hissades Pride-flaggan under Pride-veckan i augusti i Spånga centrum, i Bromsten och i Tensta centrum. Men i Tensta revs flaggan ner.

– Så fort flaggan kom upp, så revs den ner av ligister eller vandaler. Det är svårt att se det som något annat än en protest för vad flaggan står för och symboliserar.

Och det hände inte bara en gång.

– Nej, det var ett systematiskt sätt att underminera ett demokratiskt fattat beslut. De tog ju inte bara bort flaggan, utan även hela flaggstången.

Varför tror du att motståndet är så hårt i Tensta?

– Ja, det kan bero på ignorans. Det finns kulturella, och säkert även religiösa, uppfattningar som menar att HBT inte ska få finnas i det offentliga rummet.

Moderaterna föreslår dessutom att något av Pride-festivalens centrala arrangemang ska förläggas i Tensta i år.

– Vi vet att det finns många HBT-personer både i Tensta och på andra ställen, som inte har möjlighet att leva sina liv öppet. Det här är ett sätt för oss att visa att vi stödjer dem, helt enkelt.

Förra året arrangerades även en Pride-parad i Tensta, som anklagades för att vara främlingsfientlig. En av arrangörerna, Jan Sjunneson, är före detta chefredaktör för Sverigedemokraternas tidning Samtiden och har kopplingar till sajten Avpixlat.

– Jag uppfattar hans Pride-parad som en provokation, säger Ole-Jörgen Persson. Jan Sjunneson är mer intresserad av att skapa uppmärksamhet runt sig själv. Hans värdegrund delar inte jag.

Delvis var nämndens beslut att hissa Pride-flaggan som en reaktion mot just den paraden.

– Vi ville på det sättet istället göra en värdig och symbolisk markering för HBT-personers rättigheter.