Anne Marie Flood har under ett halvårs tid arbetat med Pride i Spånga-Tensta. Foto: Linus Lindgren

Pridefesten kommer till Järva och är större än någonsin

Stockholm förbereder sig inför prideveckan som närmar sig med stormsteg. Men det är inte bara inne i stan som pride kommer att firas. Spånga-Tensta har inför årets Pride storsatsat och har lagt mer tid än någonsin på programmet.

  • Publicerad 16:15, 25 jul 2019

Stockholm Pride är det årligt återkommande evenemanget där kärlek i alla dess former firas. Även om händelsernas centrum är i Stockholms innerstad så firas Pride även ute i stadens förorter.

I Järva arrangerar Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning ett Pridefirande med start på tisdag. Punkter som Lesbisk stadsvandring, sagostund för regnbågsfamiljer, och rådgivning för nyanlända HBTQ-personer återfinns i veckans program.

Mer resurser än tidigare år

Pride har firats i stadsdelen tidigare. Men firandet har aldrig fått så mycket resurser som det har gjort i år. Bland annat har Anne Marie Flood, som arbetar på Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning, fått jobba med att sammanställa programmet i ett halvår.

– I vår stadsdel har vi väldigt många nyanlända personer. Många kommer från länder där det är straffbart att var en HBTQ-person och det kanske är just därför de flyr sitt hemland. Det är klart att det kan vara svårt att öppna upp kring sin sexualitet om man kommer från en sådan kultur, säger hon.

”Ett Stockholm för alla” står det på personalens nyckelband: Foto: Linus Lindgren

Genom att arrangera Pride i stadsdelen hoppas stadsdelsförvaltningen att kunna ändra på det.

– Genom att ordna Pride hoppas vi att vi visar att stadsdelen är öppna för att ge stöd för alla grupper, oavsett vem man är. Vi främjar lika behandling för alla, säger hon. 

Panelsamtal och konstutställning

Under veckan kommer bland annat flera föreläsningar och seminarier hållas.

– Vi kommer att bland annat hålla ett panelsamtal med flera lokala politiker och experter på ämnet som kommer prata om hur det är att vara HBTQ-person i ett område som Järva, säger Anne Marie Flood.

Det kommer också att hållas en teaterföreställning, en stadsvandring och en konstutställning.

Järva Pride avslutas den 3 augusti med en gemensam utflykt in till stan och det stora pridetåget.