BORTA. Den ommålade regnbågsfärgade parkbänken i Rissne har plockats bort efter att den vandaliserats igen. Foto: Felicia Karlsson

Pride-bänk vandaliserad och satt i brand på nytt – nu plockas den bort

Två gånger inom loppet av en vecka har en regnbågsfärgad parkbänk vid Rissne centrum vandaliserats. Nu har bänken, som målats av sommarjobbande tjejer, plockats bort.

  • Publicerad 15:11, 21 jun 2016

Natten mot tisdagen brändes och vandaliserades en regnbågsfärgad parkbänk i Rissne centrum för andra gången.

Vid det här tillfället blev skadorna så allvarliga att bänken fick plockas bort.

– Vi upptäckte skadegörelsen i morse. Bänken är bränd och nedmonterad och ytterligare en bänk har förstörts, säger Jennifer Jerez.

Parkbänken som nu är bortplockad var en av totalt sju som målas av sommarjobbande tjejer i ett projekt som syftar till att ge kvinnor mer plats i det offentliga rummet.

Tjejerna har själva stått för idéer och teman som bland annat inbegripit inkludering, mångfald och allas lika värde.

”Pride är inget för Rissne!”

När Vi i Sundbyberg besökte tjejerna i förra veckan hade bänken som målats i Pride-flaggans färger vandaliserats för första gången och budskapet ”Pride är inget för Rissne!” klottrats på väggen bredvid.

– Tjejerna blev ledsna över att någon förstört deras arbete, men det är bara att måla om. Vi är många fler än dem som hatar, det goda övervinner det onda, sa Derya Salimi, ungdomscoach på Sundbybergs stad, då.

Redan dagen efter sanerades bänken och väggen och under en manifestation i Rissne centrum på fredagen målades bänken om i samma färger som tidigare.

Men nu har alltså bänken förstörts igen och plockats bort.

Jennifer Jerez berättar att kritiken började komma redan i samband med projektet drogs igång.

– Det var ett gäng killar som tyckte att det var fel att bara tjejer skulle få måla. Och när de fick reda på att bänken skulle målas i regnbågsfärger så började det komma hot, att bänken skulle förstöras.

Kamp om det offentliga rummet

Jennifer Jerez ser i grunden förstörelsen som en kamp om det offentliga rummet.

– De här killarna, och många är inte ens från Sundbyberg, vill behålla kontrollen över torget och sätta agendan. I dagsläget så är det här ett mansdominerat torg och det är därför vi har det här projektet. En offentlig plats måste vara till för alla. Men nu, efter attackerna, blir det nästan motsatt effekt. Folk blir rädda. Då är det än viktigare för oss att skicka en signal tillbaka; vi accepterar inte det här.

Hon vill nu se att samhället agerar.

– Föreningar, trossamfund och skolor måste ta upp de här frågorna. Och kanske framför allt behöver vi ha fler vuxna ute på kvällarna. Det här är ju ett angrepp mot alla som bor i Rissne.

Vad kommer ni att göra nu?

– Vi fortsätter måla, men nu har vi en bänk mindre.