Tabu. Anas Jamal, Libaan Mohamed (som inte vill visa ansiktet på bild), Dana Ali och fyra ytterligare klasskamrater från Rinkebyskolan har vunnit en nationell kortfilmsfestival. Foto: Stefan Källstigen

Prestigefullt pris till Rinkebyelever

Måste man följa samhällets oskrivna regler till punkt och pricka för att inte bli uttittad? En grupp elever från Rinkebyskolan skapade kortfilmen "Tabu" om bland annat normer, helt i svartvitt. Nu har de vunnit en av Sveriges största kortfilmstävlingar för barn och unga.

  • Publicerad 17:00, 15 maj 2021

En box med ordet "tabu" står mitt i ett rum, och öppnar du den skriker resten av samhället, kollar snett, du är fel. Sticker du ut från mängden så pekar alla ut dig, och människan vill helst vara en flockvarelse; härma alla andra.

Detta skildrar Yusuf, Mulki, Dana, Anas, Rian, Libaan och Chaymaa från klass 9A i Rinkebyskolan i en kortfilm, som döptes till samma namn som ordet på boxen. Nu har de vunnit pris för verket i den nationella kortfilmstävlingen "1 minut film", som Stockholm filmfestival junior anordnar.

– Den handlar om samhällsnormer och hur många gör allt för att passa in. När du bryter mot normer så kollar alla på dig, pekar ut dig, men när du följer de oskrivna reglerna blir du accepterad. Hur du relaterar till filmen och hur du tolkar den är dock helt upp till dig, säger Yusuf.

– Vi alla kunde relatera till ämnet, men på olika sätt, säger Anas.

Det var när eleverna gick i åttan som de delades in i grupper och fick i uppdrag att producera egna korta filmer med helt valfria teman.

– Det svåraste var att inte skratta, konstigt nog, eftersom det är en väldigt seriös och allvarlig film, säger Chaymaa.

Över 250 bidrag

Filmfestivalen fick in över 250 bidrag från hela landet, och häromveckan meddelades vinnarna. "Tabu" vann första pris i kategorin 11-14 år.

– Det var fint och vi kände oss stolta, det är första gången vi vinner något sådant här, säger Chaymaa.

Men när juryn skulle presentera det vinnande bidraget valde de att bara visa en av scenerna, där alla i gruppen har vita papper för ansiktena utom en, som har ett svart papper och därför blir utpekad. Det reagerade några i gruppen på.

– Många av oss tycker scenen är tydligt kopplat till rasism, på grund av det svarta pappret bland alla de vita. På ett sätt så känns det därför som att scenen och vår film valdes bara för att det är trendigt att ta ställning mot rasism, säger Libaan.

Han tycker inte att scenen som valdes ut var deras bästa, och funderar över varför det ändå blev den som visades.

– Det känns lite typiskt, att kunna säga "titta, vi har valt en klass Rinkeby som vinnare", säger han, och får medhåll från fler i i gruppen.

"Vann för att ni var bäst"

Läraren Therese Österling tror dock inte att så var fallet.

– Ni vann för att ni var bäst, tycker jag. De andra bidragen var inte i närheten så djupa och intresseväckande som ert. Ni hade ett enormt allvar och en symbolik, det är därför ni vann tror jag, säger hon.

Rektor Martin Malmberg håller med.

– Så fort ramadan är över ska vi fira det här ordentligt, eller hur? säger han, och möts av sju leenden.

– Ja, säger eleverna i kör.

Mitt i har sökt filmfestivalen för en kommentar.

Juryns motivering

"Med ett fängslande konstnärligt uttryck och ett poetiskt berättande som både är coolt, experimentellt och väcker massor av filosofiska frågor och tankar. Vågad, spännande och modig med mycket symbolik stannar den här filmen kvar. Filmskaparna har lekt med det tekniska, musiken, ljudet och ljuset vilket väckte en stark känsla och gav ett tydligt budskap."

Vinnarna går att se på: https://www.stockholmfilmfestival.se/sv/junior/1minutfilm

Visa merVisa mindre