Personal inom äldreomsorgen i Hässelby-Vällingby frigörs just nu och flyttas runt, enligt Eva Frykler, avdelningschef för äldreomsorgen.

– Det är stor smittspridning i hela samhället. Det känner vi av, säger hon.

Semestrar har dragits in och frisk personal har beordrats arbeta övertid.

Korttidsboende stängs

På äldreboendet Koppargården i Råcksta, med 145 lägenheter, har ett korttidsboende med åtta platser stängts. Det måste nu användas som ett rent korttidsboende för äldre med covid-19.

https://www.mitti.se/nyheter/nya-fall-av-corona-pa-koppargardens-aldreboende/reptjh!A@tgyDp4qMuEESF3URJGKQ/

– Det finns andra korttidsenheter inom staden man kan placeras på om om man behöver icke pandemi-relaterad korttidsvård, säger Eva Frykler.

Kan ni säkerställa en acceptabel äldreomsorg i dagsläget?

– Ja, det kan vi.

Fritidsverksamhet påverkad

Även inom fritidsgårdsverksamheten i västerort är läget ansträngt. Halva personalstyrkan är borta och lokaler tvingas hållas stängda. Här ligger även vanlig förkylning, influensa, maginfluensa och långtidssjukfrånvaro bakom situationen.

– Runt hälften av våra 16 medarbetare har hållit sig hemma sista tiden. Men vi försöker hålla minst två av våra tre fritidsgårdar öppna och minst två, tre av parklekarna. Vi hänvisar till de öppna fritidsgårdar och parklekar där man kan ta del av aktiviteter, säger Aida Rizvic, avdelningschef på barn- och ungdomsenheten i Hässelby-Vällingby.

Under 2021 var man inte i närheten av de sjukfrånvarosiffror de ser just nu, berättar hon.

– Men jag utgår ifrån att vi snart bör vara igång som vanligt. Det är i alla fall min förhoppning.