I måndags var tre förskolor stängda till följd av den höga personalfrånvaron. Det handlar både om sjukfrånvaro och personal som är hemma i familjekarantän.

Läget ändras hela tiden, men i början av veckan var i snitt omkring 30 procent av personalen frånvarande och 40 procent av barnen.

– När det inte är tillräckligt mycket ordinarie personal på plats går det inte att hålla förskolan öppen. När rektorn gör bedömningen att det inte går längre tas kontakt med en samordnade för att diskutera en eventuell stängning. Sedan är det nämndordföranden som tar beslutet, säger Susanne Fritz, verksamhetschef för förskolan i kommunen.

Många förskolor vädjar också till föräldrarna att hålla sina barn hemma om de har möjlighet till det. Det uppmuntras också att hämta tidigare eller lämna senare – allt som underlättar situationen.

På gränsen till vad de klarar av

Även på skolorna är det ett pressat läge. Här var personalfrånvaron också kring 30 procent i slutet av förra veckan. Men på vissa enheter kan halva personalstyrkan vara borta. Ett par mindre enheter tvingades också övergå till fjärr- och distansundervisning i förra veckan.

– Hittills har vi haft störst frånvaro på låg- och mellanstadiet och där kan man enklare pussla med bland annat hjälp av fritidspersonal. Det skulle vara svårare på högstadiet, säger Anna-Karin Mäntylä, verksamhetschef grundskola.

Nya karantänregler

Frånvaron skiljer sig åt mellan skolor, men är spridd över hela kommunen.

– Det är oerhört tufft. Jag har haft samtal med skolledningarna och många ligger på gränsen till vad de kan klara av. Den stora personalfrånvaron gör att det blir svårt att bedriva undervisning, säger Anna-Karin Mäntylä.

Kommunen hoppas dock att de nya karantänsreglerna som presenterades i förra veckan ska underlätta. De innebär bland annat att familjekarantänen kortas från sju till fem dagar och att den som är vaccinerad med tre doser inte behöver stanna hemma om någon annan i hushållet är sjuk.

– Vår förhoppning är att det gör så att våra medarbetare kan komma tillbaka lite snabbare. Vi behöver dem, säger Anna-Karin Mäntylä.