Äppeldoften ligger tung över Villa Berglidens äppelmusteri i Norrby. Dagens sista must tappas just upp i bag in-boxar inne i musteriet, och ute på gården rullar bilarna in en efter en och ur dem lastar kunder ut äpplen som de har plockat i sina trädgårdar.

Ett par dagar senare är det dags att komma tillbaka för att hämta den färdiga musten.

Anders Johansson plockar ut två papperskassar fyllda med äpplen som han plockat i sin trädgård hemma i Tungelsta.

– I stället för att låta äpplena gå förlorade så brukar vi lämna in dem för att få must. Det är perfekt. Det brukar bli väldigt god must, säger han.

Fullt upp

Efter förra årets äppelsäsong som knappt gav någon skörd alls så dignar många träd i år av frukt. Det har märkts på musteriet i Norrby där det har varit fullt upp ända sedan man öppnade för säsongen i augusti, och man räknar med att det fortsätter så en bra bit in i oktober. I år har man dessutom fått anställa sex personer för att hinna med.

– I somras när jag förstod att det skulle bli mycket äpplen i år så tänkte jag att vi behövde ta in extra hjälp. Det är bättre att göra det lite mer arbetsintensivt och lägga pengarna på löner i stället för att köpa in fler dyra maskiner som gör en del av jobbet, säger Måns Bergmark, som driver Villa Berglidens musteri hemma i sin trädgård.

”Är som ett lotteri”

Det var där det började i liten skala som en hobby för elva år sedan. Först bara för egen konsumtion, men sedan började grannarna fråga om de kunde lämna in äpplen.

Ryktet spred sig sedan vidare, och utan att direkt ha gjort någon reklam för sig så kommer kunderna nu inte bara från Haninge, utan också från grannkommunerna.

Första året producerade de runt 200 liter must, och nu är de uppe i 40 000 liter på en säsong.

– Efter ett par år förstod jag att det fanns en stor efterfrågan. Men här i Mälardalen går det tyvärr inte att lita på äppelskörden, utan varje årär lite som ett lotteri, säger han.