Hängmatta. Ett nät man kan hänga över pressänningen så den inte blåser iväg eller varför inte använda som hängmatts. Foto: Stefan Källstigen

Preppning måste inte vara en dyr historia

När man hör ordet prepper tänker man kanske på ett rum fullt med konserver. För Daniel Hegeström handlar det om att vara förberedd, inte minst mentalt.

  • Publicerad 15:49, 14 apr 2022

Ett par
bra skor kommer man långt med.

Daniel Hegeström drar fram den lilla väskan i kamouflagetyg som han har med sig för det mesta. Om något skulle hända och krisen vara här, då är han förberedd.

– Kniven är nog min favorit, den kan man göra det mesta med. Jag har gjort min själv i masurbjörk, säger han.

Förutom kniv finns såg, ficklampa, mobilladdare, pannlampa, reflexväst, silvertejp, myggmedel, viktiga papper som är utskrivna, vattentät väska och mycket mer. Den lilla väskan kan kopplas på en större.

– I den stora har jag har kläder och mat. I den här lilla byter jag ut saker, så som vattnet och fyller på så allt är nytt, säger han.

Daniel Hegeström identifierar sig som prepper. Han växte upp långt från storstaden och har upplevt många strömavbrott och levt utan vatten.

– Jag har alltid varit prepper. Jag var 13 år när jag rymde hemifrån med moppen och klarade mig själv i fem dagar, säger han och ler.

Han lever mycket i naturen, kan och förstår den väl. Det är något han tror fler skulle ha nytta av.

– Gå ut i naturen och lär känna den, gör en eld. Pandemin har varit bra på det viset. Fler har varit ute på vandringar och gjort mer saker i naturen, säger han.

Beredd. Mygg kan vara förädiska, därför är det bra att täcka ansiktet så du inte blir biten. ! är förberdd för krisen. Foto: Stefan Källstigen

Han menar att prepping kan vara billigt och lätt att fixa. Men de senaste åren har han märkt att preppinggrupperna blivit mer materialistiska.

– I dag ska alla äga en vevradio och visa upp fullproppade hyllor. Det behöver inte vara dyrt att preppa, man kan hitta mycket begagnat och egna lösningar som man kan skapa billigt.

Smarta lösningar är bland annat superlim, som man kan laga det mest med, säger han. Eller en tom nässprejsflaska fylld med sprit. Då kan man enkelt spreja på en tändkub och få eld, trots blåst och dåligt väder. Han sprejar två sprut, eld fixat.

– Stormkök är bra men är tungt och tar mycket plats.

Det mentala är lika viktigt

Daniel tror att om en riktig kris kommer, så kommer många lämna storstaden, därför är mat i massvis inte nödvändigt.

– Vissa preppar konserver för att klara sig i två år, men kommer krisen så skulle jag ta bilen, som alltid ska vara fulltankad, och åka. Man ska klara sig 72 timmar. Hamstra är ingen ide, då blir bara andra utan, säger han.

Mycket handlar om det mentala menar han, att lyckas hålla sig lugn och inte stressa. Är du helt ny i preppingsammanhang, så ta din tid, tipsar Daniel.

– Det bästa är att tänka att du ska klara dig vid elavbrott, börja där. Tänk på det absolut nödvändigaste och var lugn. Ett par bra skor kommer man långt med, det är inget kul att vara blöt om fötterna, säger han.

Uppfinningsrik.Dyra behövs inga dyra krislådor, mycket kan du göra själv eller köpa begagnat. Foto: Stefan Källstigen

Vad händer vid en kris

När en kris kommer ansvarar kommunen för att bland annat äldreomsorg, vattenförsörjning, räddningstjänst och skola.

När en extraordinär händelse inträffar kan Täby kommu aktivera sin krisledning. Det är den ledningen som ska fatta beslut för att möta de extraordinära händelser.

2020 fattade kommunen i Täby beslutet att inrätta ett nytt beredskapslager i kommunen där vatten, mat och el lagras. Det finns sedan tidigare ett lager i Täby med skyddsutrustning för vård och omsorg.

Även privatpersoner har ett ansvar vid kris. Enligt MSB är det absolut viktigaste att ha vatten, mat och värme. Att kunna ta del av information från myndigheter och medier och komma i kontakt med anhöriga. Läs mer på MSB:s hemsida för att se vad du behöver.

Visa merVisa mindre