Gemenskap. Författaren Herman Geijer vill få fler Hägerstensbor att nätverka och preppa tillsammans. Foto: Erik Simmander & Jan-Ake Eriksson

Preppare samlas i Midsommarkransen

Grannar gå samman! Det är uppmaningen från Hägerstens preppare som vill att vi lokalt börjar förbereda oss för kriser tillsammans. Snart hålls en preppingdag i Kransen.

  • Publicerad 10:04, 2 maj 2019

Det var efter valet och en rekordhet sommar som gruppen Preppa tillsammans i Hägersten började ta form. En av initiativtagarna var Kransenbon och författaren Herman Geijer, som skrivit en bok om zombieöverlevnad och nu senast en guide till att överleva katastrofen.

Det kanske viktigaste, enligt zombieexperten, är ett väl förberett lokalsamhälle där människor känner varandra och hjälps åt.

Slår ett slag för lokalsammhället

– Den mest effektiva preppingen är om alla i trappuppgången lite förberedda, istället för att en är väldigt förberedd. Det porträtteras ofta som att människor är väldigt ensamma vid katastrofer men man har mycket ut av att ha ett starkt lokalsamhälle, säger Herman Geijer.

De preppar för undergången i Skarpnäck

Han ger flera exempel. Alla behöver inte vara sjukvårdskunniga. Det räcker med att någon är sjuksköterska eller läkare. Och alla behöver inte köpa varsin dyr fotogenkamin om värmen sviker. Ett par gemensamma kaminer räcker för att värma upp en föreningslokal.

Preppingmöte i Kransen

– I dagens samhälle är många isolerade och lever ensam eller i en mindre kärnfamilj men vid kriser och katastrofer behövs ett nätverk där man kan hjälpa varandra. Det blir väldigt effektivt, säger han.

Så förbereder du hemmet för en krissituation

Hägerstens preppinggrupp, som är en av tre i stan, ses varannan vecka för att prata om och lära sig mer om hur man kan hantera en kris tillsammans. I nuläget är det sju, åtta personer som brukar komma på mötena. På lördag den 4 maj ordnar de en temadag för att inspirera fler att engagera sig.

Preppa tillsammans

Vad: En temadag om prepping, lokal gemenskap och hemberedskap.

Var: Bio Tellus i Midsommarkransen.

När: Den 4 maj, klockan 13-18.

Visa merVisa mindre