Färgsprakande kring Ösbysjön och idol-vinnare på Danderydsgården - det var lite av det som hände under Danderyds kulturfestival. Foto: (tv) Mats Lundblad / (th) Stage Academy

Premiärsuccé för Danderyds kulturfestival

Från torsdagen till i söndags var det dags för årets stora kulturevent i Danderyd. Flera välkända artister kom för att prata under parollen #Slutahatabörjaprata och under lördagen var det ljusshow runt Ösbysjön.

  • Publicerad 15:19, 24 okt 2016

Vi kunde sätta ljus i mörkret så folk fick uppleva miljön här på ett annat sätt.

Sluta hata och börja prata - det var temat när välkända artister som Lisa Ajax, Cleo och Samir Badran gästade Danderydsgården under fredagskvällen. Fokus låg på att motarbeta näthat och istället främja för en bättre kultur bland unga på nätet. Förutom att uppträda så tog de sig tid att snacka och fotograferas med de cirka 200 personerna på plats.

– Det var ett fantastiskt lyckat arrangemang, det blev en bra stund för de som var med att kunna snacka, säger Jonas Jonsson, fritidsgårdschef och kultursamordnare på Danderyds kommun.

LÄS MER: Idolvinnare ska manifestera mot näthat på Danderyds kulturfestival

– Många har fått se vad kulturlivet i Danderyds kommun har att erbjuda, tillägger han.

"Ljus i Mörkret"

Totalt var det över 20 arrangemang under helgen, allt från författarbesök av Herman Lindqvist till barnteater på Enebybergs bibliotek. Men en av helgens större aktiviteter var "Ljus i Mörkret" som anordnades av Danderyds konsthall - och redan nu planerar man för kulturbiennalen nästa år.

– Det var minst 600 besökare, trots att det var så kallt och det var även många som kom från andra delar av Stockholm än här från Danderyd, säger Ana Gaines, en av projektledarna.

LÄS MER: De ser till att Ösbysjön skiner i helgen

Under de närmsta dagarna ska man fastställa ett datum för 2017:års kulturbiennal och då kommer "Ljust i Mörkret" tillbaka.

– Vi kunde sätta ljus i mörkret så folk fick uppleva miljön här på ett annat sätt. Men det har varit väldigt mycket att göra de här sista dagarna, men vi kommer göra det här även nästa år, säger Ana Gaines.