Under lördagen spelar GT Söder sin första match i handbollens bästa liga i sin nya hemmahall Eriksdalshallen. Foto: Jonna Andersson

Premiär i högstaligan – Stockholms bästa handbollslag är redo

Ny hemmahall, ny serie och nya utmaningar. Det är mycket som är nytt när Farstalaget GT Söder, stadens bästa handbollslag, premiärspelar i högstaligan under lördagen.

  • Publicerad 17:00, 13 sep 2019

Det har gått ett halvår sedan Farstalaget GT Söder fick sätta på sig guldhattarna och fira avancemanget upp till SHE – högstaligan för handboll i Sverige. Under den tiden har mycket förändrats.

Laget har tvingats byta hemmahall för att klara SHE-kraven och klubben har fått jobba hårt för att få ihop ekonomin för att klara klivet in i handbollens finrum.

– Två dagar i veckan tränar vi fortfarande i Sköndalshallen. Det är mysigt där ute. Men annars håller vi till i Eriksdalshallen numera. Förutom att vi ännu inte fått tillgång till något förråd trivs vi där också, säger GT Söders tränare Vaggo Schjölin.

Ny hall längst upp på GT Söders måste-lista

GT Söders tränare Vaggo Schjölin i Sköndalshallen i Farsta. Foto: Jonna Andersson.

Premiär på lördag

I och med att både Hammarby och AIK åkte ur herrarnas högsta liga i våras är numera GT Söders Stockholms bästa lag. Skuru IK som också spelar i damernas högsta liga hör hemma i Nacka.

I morgon, lördag, spelar Farstalaget sin första match på högsta nivå och möter då topptippade H65 Höör från Skåne.

– Matchen skulle kunna bli en väckarklocka för oss, som i att vi verkligen får känna av skillnaden mellan näst bästa och bästa nivå. Men jag tror att det kan vara bra att möta dem tidigt innan de hunnit spela ihop sig ordentligt, säger Vaggo Schjölin.

Tjejerna tror mer på sig själva nu och inser att de är bra på det de gör

Vaggo Schjölin, tränare GT Söder

Jämnare trupp

För GT Söders del har försäsongen rullat på på ett bra sätt. En ny fystränare gjort laget starkare än i fjol och att man faktiskt tagit steget upp på högsta nivå är något som märkts på spelarna menar Vaggo Schjölin.

– Förra året var det många som skrattade åt mig när jag sa att vi skulle gå upp. Det är inte lika mycket skratt nu. Tjejerna tror mer på sig själva nu och inser att de är bra på det de gör.

Resultaten på träningsmatcherna som laget spelat under sommaren har varierat. I enda mötet med ett lag från högstaliga, Önnereds HK, förlorade man med bara tre mål.

– Truppen är jämnare i år än i fjol. Det är alla tjejerna tillsammans som kommer att göra att vi förhoppningsvis håller oss kvar i högstaligan, säger Vaggo Schjölin.

GT Söders match mot H65 Höör spelas klockan 14.00 i Eriksdalshallen på i morgon, lördag.