Annie Håkansson och Goran Saabo har arbetat hårt för att förverkliga The Noise. Foto: Veronica Johansson

Premiär för The Noise – Värmdös nya mötesplats för unga

Den 14 februari öppnar The Noise – Värmdös nya mötesplats för unga. Platsen är gymnasiet G 2, som får en ny musikscen. – Vi håller tummarna för att den blir permanent, säger 20-åriga Annie Håkansson, en av initiativtagarna.

  • Publicerad 13:14, 16 jan 2020

Knappt ett år har gått sedan Värmdös styrande politiker beslöt att lägga ner ungkulturhuset Gurraberg, på grund av den höga hyran. I somras stängde verksamheten.

Det väckte starka reaktioner hos de unga som skapat där. En av dem, Annie Håkansson, startade en protestlista som nära 400 personer skrev under. Dessutom arbetade hon och 16-åriga Julia Cockin Wöhlk fram en rapport, baserad på 350 ungdomars åsikter, behov och önskemål.

Deras förslag var att starta en ny, kreativ mötesplats i Gustavsbergs gymnasium, G2. Nu blir den verklighet – under en försöksperiod på tre månader.

– Att Gurraberg stängde var jättetråkigt. Men nu ser vi fram emot att förverkliga det här och är glada att kommunen lyssnade på oss och ville samarbeta, säger Annie Håkansson.

Premiär den 14 februari

Sedan i höstas har hon drivit projektet tillsammans med Goran Saabo, på uppdrag av och i samarbete med Ung i Värmdö/fritidsgårdsenheten och fritidskontoret.

Den 14 februari är det premiär. The Noise, som mötesplatsen, heter ska vara öppen på fredagskvällar klockan 17–23 och främst vända sig till 16–20-åringar. Alla är välkomna att spela på den nybyggda  scenen – på instrument som hämtats från bland annat Gurraberg. Tanken är att det också ska bli föreläsningar/temakvällar och fotboll i idrottssalen.

Efter försöksperioden ska verksamheten utvärderas.

– Vi håller tummarna för att den blir permanent, säger Annie Håkansson.

Unga ska bestämma

Jasmin Farid (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden kommenterar i ett pressmeddelande.

– Vi är glada över att äntligen få till en plats där alla kan känna sig välkomna och där de själva bestämmer vad som händer och ska hända, säger hon.

Socialdemokraterna anser att tre månader är en för kort projekttid.

– Gurrabergs nedläggning var ett slag i ansiktet mot ungdomarna. Deras kamp för en ny mötesplats har varit lång men vi är glada över att The Noise äntligen kan öppnas på G2. Som vi tidigare påpekat ges verksamheten inte tillräckligt med tid att utvärderas på. Vi vill ha ett löfte från Moderaterna om att en mötesplats kommer finnas kvar efter de här tre månaderna, säger Julia Ekedahl-Lotoft (S), talesperson i etablerings- och arbetsmarknadsfrågor.

Efter Gurrabergs nedläggning – unga utan ny scen och replokal