På fredag och lördag, 20-21 maj, blir det stjärnspäckat i Vällingbyhallen. Truls Möregårdh, Hässelbys egen OS-spelare Linda Bergström, Jon Persson och flera andra inom den svenska pingiseliten ställs då mot varandra. Prispotten i den helt nya pingisgalan TTEX Games ligger på 106 000 kronor – den högsta någonsin i en pingisturnering i västerort.

– TTEX står för hela prissumman. Det är prispengarna som gör att vi lyckats få hit många av namnen, och det känns ju väldigt speciellt med Truls Möregårdh, säger Mikael Frank, sportchef i Ängby SK och tournament director för TTEX Games.

Satsar på eliten

Ängby SK arrangerar tävlingen tillsammans med sin sin sponsor, online-pingisbutiken TTEX.

Mikael Frank är spänd av förväntan när vi träffar honom i Vällingbyhallen inför turneringen. Tröjan går i Ängby SK:s klassiska färger, gula med röda inslag. "Ängby coach" står det på ryggen.

– Tanken på sikt är att turneringen ska växa, att det blir fler ungdomsspelare och mer bredd. Och att den ska pågå över en hel helg. Men i år satsar vi på eliten. Även om vi hade hoppats få hit fler utländska spelare, säger Mikael Frank.

Gratis inträde

Detta första år blir det gratis inträde för publiken. Vällingbyhallens kapacitet ligger på 500 personer.

– Vi vill ju att folk ska komma. Skulle det bli fullt så får vakterna säga stopp vid entrén, säger Mikael Frank.

Ett drygt 100-tal spelare ställer upp under premiär-upplagan i fem olika klasser.

– Det kommer bli stora pingishagar och bra med plats att filma matcherna. Vi kommer live-sända från flera av borden via vår hemsida, säger Mikael Frank.

Slutspelet, själva höjdpunkten under turneringen, väntas dra igång runt 15-tiden på lördagen.

Möregårdh-feber efter VM-succén

När Truls Möregårdh var i Stockholm i december, för pingisligamatchen med sitt Eslöv mot Spårvägen i Liljeholmshallen, var uppståndelsen enorm. Alla ville prata med honom efter VM-silvret.

– Det blir kul att få spänna bågen lite, vi är ju bara en vanlig förening som ska ro i land detta. Men vi är jättenöjda såhär långt, och hoppas vi få hit ännu fler storspelare i framtiden, säger Mikael Frank.

Möregårdhs succé har fått svenskarna att få ögonen för pingis igen.

Intresset har ökat

Och återväxten inom sporten ser allt bättre ut. Åtminstone i Stockholm, enligt Mikael Frank.

– På killsidan kommer en hel del otroligt starka spelare födda 2006-2009, där ligger vi väldigt långt fram. I åldrarna efter kommer Spårvägen med ett helt koppel riktigt duktiga spelare, säger han.

– Även på tjejsidan ser det ljust ut. Under pandemin minskade intresset. Men nu vill allt fler börja spela.