NYA ELHOJAR. Stockholm har fått ett nytt lånecykelsystem; Stockholm eBikes. Foto: Michael Toll

Premiär för Stockholms nya lånecyklar

I dag lanseras Stockholm Ebikes – stadens nya lånecykelsatsning. Mitt i har testat.

  • Publicerad 12:41, 10 maj 2022

Känns fantastiskt att vi nu har ett fungerande lånecykelsystem på plats

Efter lite förseningar på grund av leveransproblem är det nu dags för de 500 första eldrivna lånecyklarna att placeras ut i Stockholm. Under tisdagen 10 maj var det premiär och inom några veckor ska det finnas 1000 cyklar (och senare i sommar närmare 2000) på stans gator.

– Lastbilsleveranserna kommer hela tiden, säger Daniel Mohlin, Nordenchef på Citybike.

25 kilometer i timmen

Mitt i hoppar upp på en av cyklarna utanför Stadshuset, efter att ha öppnat den med mobilappen. Den är enkel att använda, går på el och kan rulla upp till 25 kilometer i timmen med en körsträcka på cirka 100 kilometer per laddning.

I takt med att man använder de sju växlarna susar man fram snabbare och snabbare utan att behöva anstränga sig det minsta.

Till skillnad från sina föregångare är de fria från reklam, och pryds bara av Stockholms stads logga samt "Stockholm Ebikes".

–  Den här processen har pågått i sex år. Givetvis känns det fantastiskt att vi nu har ett fungerande lånecykelsystem på plats. Och det här är ett riktigt, riktigt bra system också, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

Fortsatt cykelsoppa –  inga hyrcyklar i år heller

Virtuella ställ. Här, vid Tvärbanan på Stora Essingen, kan man till exempel hämta och lämna en lånecykel. Foto: Michael Toll

De första 500 cyklarna placeras ut i "virtuella ställ" på cirka 100 platser i innerstan och de närmsta närförorterna.

Men det är bara början.

Inom ett år ska systemet vara fullt utbyggt och då erbjuda drygt 5000 cyklar i 300 ställ, hela vägen från Kista till Skärholmen.

– Systemet ska förhoppningsvis bli ännu större efter det och göra det möjligt att cykla mellan olika kommuner, säger Daniel Mohlin.

Priset ligger på 26 kronor per vecka eller 157 kronor för ett helt år.

– Det här blir ett av de absolut bästa cykelsystemen som finns i Europa, både prismässigt och i antal cyklar, säger Daniel Mohlin.

Stockholm eBikes finansieras genom reklamrättigheter.

Så fungerar Stockholm eBikes

Ladda ner appen Stockholm eBikes eller gå in på www.stockholmebikes.se

Logga in och registrera dig. Närmare 4000 personer hade under premiärdagen laddat ner appen.

Varje åkpass aktiveras när du låser upp en cykel. Obegränsat antal cykelturer är inkluderat i varje pass. 90 minuter är inkluderat i varje tur. Det är möjligt att förlänga sin cykeltur för 11 kr per timme – i upp till 14 timmar.

Pris:

Ett dygn 11 kr

En vecka: 26 kr

En månad: 35 kr

Ett halvår: 105 kr

Ett år: 157 kr.

Den första cykelturen med Stockholm eBikes genomfördes klockan 06 på tisdagen 10 maj av en användare som tog sig från Årsta torg till Nytorget på Södermalm.

Visa merVisa mindre

NÖJD. Daniel Hellden (MP) har kämpat länge med att få tillbaka ett lånecykelsystem i Stockholm. Foto: Michael Toll