Inget för höjdrädda. Terrassen, på 102 meters höjd, vetter västerut. Foto: Pekka Pääkkö

Premiär för stans högst belägna skybar

Efter lång väntan har Sjöstaden skybar slagit upp portarna. Mitt i var på plats i veckan, 102 meter ovanför stan, när restaurangen smygstartade.

  • Publicerad 14:48, 14 maj 2021

Idén till takbaren, högst upp i skyskrapan i Hammarby sjöstads utkant, föddes redan 2012. Krögaren Niklas Ahlbom drev då restaurangerna Göteborg i Sjöstan och Himlen i Skatteskrapan, men hade drömmar om en ny skybar.

Det dröjde till 2019 innan kontrakt skrevs för att öppna restaurang i Sthlm New, som skyskrapan heter. Målet var att slå upp portarna i januari, men på grund av corona fick det vänta – tills nu.

– Det känns bra! Det var mycket nu på slutet, en kamp att få alla detaljer att sitta, men nu känns det som vi är i mål, säger Niklas Ahlbom.

– Det blev större än jag föreställt mig, men jag är nöjd med de olika delarna.

Snart öppnar stadens högst belägna skybar

Söders nya skrapa klar för inflyttning

Niklas Ahlbom (t.v.) driver sedan tidigare Himlen i Skrapan och Göteborg i Sjöstan. Foto: Pekka Pääkkö

"Vi är en cocktailbar som ska vara rolig, snabb och enkel. Vi jobbar med schyssta råvaror och skiftar ingredienser efter säsong", säger bartendern Malcolm Fredriksson. Foto: Pekka Pääkkö

Olika delar, olika koncept

Restaurangen på 28:e våningen har plats för totalt 360 gäster, med plats för 100 på uteterrassen, även om färre får plats nu i pandemitider.

De delar Niklas Ahlbom syftar till är de olika koncept som finns i restaurangen – från rummet som döpts till Red room (med chambre séparée-känsla) till matsalar med plats för 50 gäster.

Planen är även att det ska gå att skärma av vissa delar för slutna sällskap, eller anpassa ytorna efter antalet gäster.

– Det ska kännas lika bra när 360 pers är här, som 20.

Maten utgår från kolgrillen och rökeriet, och hämtar inspiration från Syd- och Nordamerika, södra Europa och Mellanöstern.

– Vi vill skapa en känsla av en kvarterskrog, men excellenta råvaror och service, säger restaurangchefen Andreas Norbén, som tidigare jobbat på Fjäderholmarna och Dramaten.

– Målet är att alla ska känna sig välkomna.

Många stilar och koncept ryms i restaurangen. Inredningen hämtar färger och inspiration från 70-talet. Foto: Pekka Pääkkö

På terrassen är det lite enklare barservering, inne mer fokus på à la carte. Lunch serveras alla dagar i veckan. Foto: Pekka Pääkkö