Idén till takbaren, högst upp i skyskrapan i Hammarby sjöstads utkant, föddes redan 2012. Krögaren Niklas Ahlbom drev då restaurangerna Göteborg i Sjöstan och Himlen i Skatteskrapan, men hade drömmar om en ny skybar.

Det dröjde till 2019 innan kontrakt skrevs för att öppna restaurang i Sthlm New, som skyskrapan heter. Målet var att slå upp portarna i januari, men på grund av corona fick det vänta – tills nu.

– Det känns bra! Det var mycket nu på slutet, en kamp att få alla detaljer att sitta, men nu känns det som vi är i mål, säger Niklas Ahlbom.

– Det blev större än jag föreställt mig, men jag är nöjd med de olika delarna.

https://www.mitti.se/nyheter/snart-oppnar-stadens-hogst-belagna-skybar/repuci!rB94Hpq26cR@klrzXTt88w/

https://www.mitti.se/nyheter/soders-nya-skrapa-klar-for-inflyttning/reptiB!XtTIZdhHyUR7UKfDlxbEg/

Olika delar, olika koncept

Restaurangen på 28:e våningen har plats för totalt 360 gäster, med plats för 100 på uteterrassen, även om färre får plats nu i pandemitider.

De delar Niklas Ahlbom syftar till är de olika koncept som finns i restaurangen – från rummet som döpts till Red room (med chambre séparée-känsla) till matsalar med plats för 50 gäster.

Planen är även att det ska gå att skärma av vissa delar för slutna sällskap, eller anpassa ytorna efter antalet gäster.

– Det ska kännas lika bra när 360 pers är här, som 20.

Maten utgår från kolgrillen och rökeriet, och hämtar inspiration från Syd- och Nordamerika, södra Europa och Mellanöstern.

– Vi vill skapa en känsla av en kvarterskrog, men excellenta råvaror och service, säger restaurangchefen Andreas Norbén, som tidigare jobbat på Fjäderholmarna och Dramaten.

– Målet är att alla ska känna sig välkomna.