Uppvärmning. Nu är Sonla Hockeys nyaste lag på äntligen på isen. Spelarna Venda, Charlie, Nike, Anastasia och Vendela peppas av tränaren Sarah. Foto: Stefan Källstigen

Premiär för Solnas nyaste hockeylag

Nu har Solna Hockeys nyaste lag haft officiell premiär för sina träningar. Mitt i var på plats under lagets första tisdagsträning.

  • Publicerad 19:49, 13 okt 2021

Det känns jättekul att tjejerna äntligen får ta plats

Klockan halv fyra står laget redo att bege sig ut på isen med klubborna i högsta hugg. Laget består av tretton tjejer, den yngsta är fem år och den äldsta närmar sig tonåren.

Vissa av dem har spelat hockey i flera år, men för andra är det här första gången på isen. Tidigare har tjejerna kunnat spela i Solna Hockeys mixade lag, men det här är det första laget för endast tjejer i klubben.

– Vi börjar med en snabb uppvärmning, säger en av lagets tre tränare.

Egentligen smygstartade laget redan i december, men det är först nu de drar igång på riktigt. Tränaren och initiativtagaren till det nya laget, Sarah Wehner Juhlander, är glad över att vara igång.

– Det känns jättekul att tjejerna äntligen får ta plats, säger hon.

På Stockholms hockeyförbund välkomnar man att klubben valt att satsa på tjejhockey. Förbudet har ett löfte gentemot Svenska hockeyförbundet, att alla föreningar med ungdomsverksamhet ska ha flickor som tränar och spelar tillsammans. Löftet om detta upplevs inte idag, men är en god bit på vägen, enligt Sara Ridderlund Sport- och föreningsutvecklare för flick- och damhockey på Stockholms Hockeyförbund.

Det här är något vi jobbar jättehårt med, så det är kul att Solna Hockey startat det här laget, säger hon.

Roligt. Otilia, Nova och Linnea gillar att spela hockey och tycker att det är ett bra sätt att träffa kompisar på. Foto: Stefan Källstigen

Skönt att slippa killarna

Tanken med laget är att få fler tjejer att börja med sporten och fortsätta spela längre upp i åren, eftersom det enligt initiativtagaren, finns statistik som visar på visar på att om klubben inte har verksamhet som riktar sig specifikt till tjejer, så slutar de flesta efter ett år

Nova Sundberg Eriksson, 11, som spelat hockey i fem år, tycker att det är bra att det finns ett lag för bara tjejer.

– Det är skönt att byta om med bara tjejer och slippa killarna, säger hon och får medhåll av sin lagkamrat Otiilia Wehner Juhlander.

– Det är skönare att byta om, men också kul att få träna med sina vänner, säger hon.

Splittrad till att dela upp

Efter uppvärmningen delas gruppen upp. På den ena halvan av rinken befinner sig de äldre erfarna spelarna och tränar passningar. På den andra sidan finns en bana, som nybörjarna tar sig igenom, med hjälp av att sicksacka mellan uppställa koner och hinder. 

Det här är första träningen för Charlie Jalenius, 7, och hon hankar sig fram på isen med ett leende på läpparna.

– Det roligaste var att åka på den där banan, säger hon när träningen är över.

Hennes mamma Lotta Hederby, som tidigare haft sin son i klubbens mixade lag känner sig något splittrad till att ha ett renodlat tjejlag. Hon tycker att tjejer och killar egentligen ska kunna spela tillsammans när de är så pass unga men ser också fördelar med laget.

– Det här kanske lockar fler tjejer till hockeyn.

Klar. Charlie Jalenius får hjälp av mamma Lotta Herby att ta av sig skridskorna efter sin första hockeyträning. Foto: Stefan Källstigen

Tjejhockey i Stockholmsregionen

53 flicklag finns i Stockholmsregionen

5 juniorlag i seriespel för damjuniorer

6 senior i seniorlag i Damettan och 3 lag i Svenska Damhockeyligan.

Totalt spelar cirka 2 000 tjejer i Stockholmsregionen hockey.

Visa merVisa mindre