Knökfullt i helgen. En stor anstormning bilar väntas till lördagens bakluckeloppis i Hågelby, inte mindre än 300 till 400 stycken. Foto: Therese Wiberg

Premiär för södra Stockholms största bakluckeloppis

Har du vårstädat och vill tjäna en hacka på dina gamla prylar? Vill du göra ett antikrundanfynd eller hitta nya kläder till barnen? I helgen är det premiär för bakluckeloppisen på Hågelby, södra Stockholms största loppis.

  • Publicerad 12:06, 8 maj 2018

Vårstädade vinds- och källarförråd. Sommartemperaturer i luften. Säsongspremiär. Det är upplagt för en galen bakluckeloppis i Hågelbyparken i helgen.

– Våren är ju högsäsong för loppis, man har vårstädat och konstaterat hur mycket prylar man har som bara samlar damm. Och eftersom det blir så himla fint väder och det är första för säsongen så räknar vi med att det blir knökfullt, säger Maria Wiberg, loppisgeneral på Stockholmsmarknader, som alltså räknar med 300 till 400 bilar på parkeringen i Hågelby.

Den som är ute efter billiga saker till barnen kan vänta sig en riktig skattkammare. Alltifrån kläder, cyklar och leksaker. Men det går också att göra antikrundanfynd för den som har rätt blick.

– Det är väldigt blandat. Någon kanske har ett arv från faster Beda som bara står på vinden som man själv inte gläds av men som andra kan tycka är fina. En annan vanlig säljarkategori är pensionärer som flyttar från villa till lägenhet som säljer mindre möbler och böcker som man hade plats för i huset men inte i lägenheten, säger Maria Wiberg.

Loppisen i Hågelby har tio år på nacken. Och trots det allt fler andrahandssajterna står IRL–loppisarna ohotade, enligt Maria Wiberg.

LISTA: Här är loppisarna i Stockholm i maj

– Har man mycket smågrejer så är det lite jobbigt att lägga ut allt på en sajt, då är det skönt att bara stuva in det i bakluckan och köra till loppisen. Och bakluckeloppisarna är en upplevelse, det är verkligen en folkfest i Hågelby, en somrig och mysig utflykt man gör.

Det går inte att förboka plats, den som vill sälja åker bara dit. Och loppisen är helt osorterad. Men det är det som är charmen, menar Maria Wiberg.

– Allt är kaosblandat, man måste ge sig in och kolla, man vet inte vad nästa baklucka innehåller. Och det är det som är tjusningen. Det blir en skattjaktskänsla jämfört med att handla i en galleria. När man väl hittar så blir man väldigt nöjd, jag tror att det tilltalar vår samlar- och jaktgen.

Med 300 till 400 bilar där folk kommer i hela familjer så blir det mycket folk på liten yta. Det är oftast bra stämning, enligt Maria Wiberg.

– Alla blir lite friare, det är som ett kosläpp för människor. Men en gång hade vi två vuxna män som ville köpa samma rosa jacka till sina barn. Vi fick säga att ingen av dem fick köpa dem.

Men att folk har så mycket prylar de måste bli av med, det känns som att vi konsumerar oroväckande mycket?

– Ja, omsättningen av prylar ökar. Många känner sig tyngda av dem, det är lite ofrivilligt, säger Maria Wiberg.

Hur är Stockholm som loppisstad?

– Stockholm står sig bra. Vi har gått från att vara bleka till att vara riktigt bra nu. Men vad man kan hitta skiljer sig beroende på var i stan man är. På vår loppis vid Karlaplan säljs det mest antika prylar och små saker, folk måste välja vad det tar med sig eftersom de kånkar dit dem till fots. På bakluckeloppisarna är blandningen större eftersom folk bara öser ner allt de har i bilen.

Bakluckeloppis i Hågelby

Bakluckeloppisen i Hågelby är på lördagar 11 till 15 mellan maj och oktober.

De som vill sälja rekommenderas att vara på plats mellan 9 och 10 för att få plats. En plats för en personbil kostar 160 kronor/dag. Den som inte har bil kan packa väskor med prylar och sälja ändå. Även det kostar 160 kronor.

Entrén för fyndare är gratis.

Mer info på: botkyrkaloppis.se

Visa merVisa mindre