Premiär för pjäs om Kärrtorps centrum – vem har makt över det offentliga rummet?

Teaterföreställningen Duva har premiär på Turteatern i Kärrtorp. Det är en nyskriven samtidssatir, som vill skapa debatt om vem som får plats på torget i framtidens upputsade förort. – Det går att skapa sina egna rum för motstånd, säger regissören Emil Brulin om kärnbudskapet.

  • Publicerad 08:51, 19 nov 2016

Friteatergruppen UngaTur med bas i Kärrtorp repeterar inför premiären den 19 november av den humoristiska och satiriska föreställningen Duva. Den nyskrivna pjäsen är fritt baserad på romanen Kameler dricker vatten av Erik Beckman och handlingen kretsar kring torget i Kärrtorp tre år efter Kärrtorpsbornas sammandrabbning med nazister. Lokaltidningen Mitt i Söderort är med när huvudrollsinnehavarna Olle Jernberg och Shada-Helin Sulhav repeterar en av nyckelscenerna.

– I anslaget till Olles roll, om varför företaget World ability corporation har valt just Kärrtorp, ligger att det är en plats som förknippas med social mobilisering och folkligt motstånd, förklarar regissör Emil Brulin.

På scengolvet går Olle Jernberg in i rollen Elias Fawley, som på ett medborgarmöte ska förföra publiken med företagets vision av framtidens upplevelsecentrum i Kärrtorp.

– Det är en presentation av Fusion cube som ska anläggas på Kärrtorps torg. I vår repetition ska det just ske en bländande presentation. Till det här mötet kommer det en duva som vill protestera mot bygget, förklarar Emil Brulin.

Företaget World ability corporation vill drar nytta av det symboliska torget, samtidigt förskjuts då platsens betydelse och riskerar försvinna in i glömskan. Pjäsen känns extra aktuellt med tanke på att Stockholm stad i verkligheten också planerar för en stor omgestaltning av Kärrtorps torg de närmaste åren. Emil Brulin och Olle Jernberg, som tillsammans har skrivit manuset, vill skapa diskussionen om vem som har makt över det offentliga rummet.

– Duva är alla dem som hör till platsen men inte har makten, säger Emil Brulin.

UngaTur har sedan starten haft sin verksamhet på Turteatern i Kärrtorp. Här lyfts dagsaktuella ämnen såsom demokrati, främlingsfientlighet, EU-migranternas situation och gentrifiering av förorten. Den samhällskritiska föreställningen Duva vill visa att det går att skapa egna rum för motstånd och att det är viktigt att syna vad som döljer sig bakom maktens vackra ord.

Shada-Helin Sulhav, i klädd en stor dunjacka och fjädrar, ska innan ridån går upp följa publikströmmen in i en teaterlokalen, som iscensatts som ett showroom med loungemusik och bjudgodis. Duva är en av dem som pjäsen vill ge en röst åt. Elias Fawley är illusionist med makt över språket.

– Duva vet vad hon tycker och vad hon vill göra, men hon hindras för han har ett annat sätt att prata, ett språk och ton, som förvirrar Duva, förklarar Shada-Helin Sulhav.

Pjäsförfattarna beskriver det som att föreställningen inte handlar om stadsplanering och konsumtionskritik som sådan utan vill spegla verklighetens absurditet och få oss att borra djupare i våra egna värderingar.

– Mer än Duva kritiserar hur folk shoppar kritiserar du det för att det hotar hela ditt liv, säger Emil Brulin till Shada-Helin Sulhav.

Regissör Emil Brulin vill skapa debatt, men föreställningen tycks ändå ställa fler frågor än den ger tydliga svar.

– Det är en satir som är dragen till en absurd spets och inte bara en debatt med två ståndpunkter, tycker Olle Jernberg.

Föreställningen Duva spelas på Turteatern i Kärrtorp mellan den 19 november och 22 december.