Premiär för nya hyrcyklar – utan egna ställ

Nu blir det fler hyrcyklar för stockholmarna. City Bikes har hyrt ut cyklar i över ett decennium, nu får de konkurrens av kometföretaget Obike från Singapore – och ett nytt uthyrningssystem utan cykelställ.

  • Publicerad 07:00, 16 nov 2017

Obike startade i början av 2017 och har redan expanderat världen över. Bolaget – som hyr ut cyklar i storstäder – finns i ett tiotal länder i Asien och Europa med Australien inräknat, enligt digital.di.se.

Nu ska den globala jätten med 360 miljoner kronor i kassan även ta steget in på den svenska marknaden och Stockholm. I dag, den 16 november, startar Obikes pilotprojekt.

Bolaget Clear Channel som – mellan april och november varje år sedan 2005 – drivit verksamheten kring hyrcyklarna City Bikes – får nu alltså konkurrens.

Behöver inte lämnas i ställ

Till skillnad från City Bikes uthyrningssystem är Obike helt utan fasta cykelställ. Det innebär att cyklarna inte behöver hämtas och lämnas i ett cykelställ. Istället hittar användaren cyklarna via en app och hämtar upp dem på gatan med hjälp av en GPS-tjänst.

Hyrcyklarna från Obike på plats i Stockholm. Foto: Maria Gramer

I City Bikes system finns också en app. Men cyklarna måste alltid hämtas och lämnas i något av de utplacerade ställen. Något som lett till en del kritik när cykelställ i bland varit fulla när användare ska lämna tillbaka dem. Eller att cykelställen i vissa fall varit helt tomma.

Okänt pris

Priset för att hyra en Obike i Stockholm är okänt. Men en jämförelse är priset i Tyskland där det kostar 1 euro per halvtimme. Det tillkommer där en depositionsavgift på 79 euro för ordinarie och 29 euro som student.

City Bikes priser för ett säsongskort ligger på 250 kronor vid köp på hemsidan och 300 kronor vid köp hos återförsäljare. Hos återförsäljare är det även möjligt att köpa ett tredagarskort för 165 kronor.