Premiärdags. Klara Hodell Risberg i Vansinnet som spelas i Skärholmen. Foto: Maryam Barari

Premiär för ny barnföreställning i Skärholmen

Elvira blir ofta arg i skolan. Och ställer till med trubbel. Värst är när hon hör folk säga att hon är helt vansinnig. Men vem är egentligen normal – det utforskar Stadsteatern i Skärholmen i nya pjäsen Vansinnet.

  • Publicerad 09:49, 29 okt 2020

Tolvåriga Elvira anstränger sig i skolan hela dagarna. Ändå blir det alltid fel och kaos omkring henne. Hon har svårt att sitta still, tappar koncentrationen och blir ofta väldigt arg. Efter en riktigt jobbig dag i skolan när hon dessutom blivit osams med sin bästis hör hon andra säga att hon är helt vansinnig.

– Hon är egentligen glad och entusiastisk men tycker det är jättejobbigt att vara det där problemet hela tiden och den som andra tycker är jobbig, säger Hanna Nygren, dramatiker till nya pjäsen Vansinnet – en resa genom själens rymd, som i veckan hade premiär på Kulturhuset Stadsteatern i Skärholmen.

Pjäsen riktar sig till barn från 10 år och uppåt.

Historisk resa

När allt är som värst för Elvira dyker en magisk fe upp och tar med henne på en tidsresa genom historien, där hon får träffa människor som av sin samtid har betraktats som galna.

– Vem som har betraktats som galen har ju förändrats. De som setts som normala i en tid kan vi tycka var galna idag och tvärtom. Tidigare trodde man ju att homosexuella var psykiskt sjuka och att personer med epilepsi var besatta av satan, säger Hanna Nygren, och fortsätter:

– Vi vill förmedla att det inte är hugget i sten vem som anses vara ett problem och hur mycket det handlar det om ens omgivning och vilka krav som råkar ställas just nu. Man lägger över så mycket på individen, men i själva verket så handlar det väldigt mycket om vilken miljö man befinner sig i och vilka förmågor som fungerar i den miljön.

I arbetet med föreställningen har ensemblen träffat referensgrupper med skolbarn.

– Vi fick bekräftat att diagnoser och utredningar är väldigt närvarande i barns liv, men samtidigt är det en ganska hård värld och ganska höga krav för att man ska betraktas som normal, säger Hanna Nygren.

Pjäsen Vansinnet

✓ Har premiär på Kulturhuset Stadsteatern i Skärholmen den 30 oktober, och spelas till slutet av november.

✓ Rekommenderas från 10 år och har en speltid på 2,5 timmar, inklusive paus.