Alexandra Stråberg och Susanne Sjöblom vill bidra till tryggheten i Gröndal och Ekensberg. Foto: Märta Lefvert

Premiär för nattvandring i Gröndal och Ekensberg

Nu startar nattvandring i Gröndal och Ekensberg. Den första gruppen går ut på fredag. – Vi vill vara ett stöd för ungdomarna, säger initiativtagaren Susanne Sjöblom.

  • Publicerad 06:40, 21 okt 2020

Det började med ett mejl. Gröndalsbon Alexandra Stråberg tog kontakt med Susanne Sjöblom, moderat ledamot i Hägersten-Älvsjö stadsdelsnämnd och Gröndalsbo även hon. Orsaken var att två yngre pojkar misshandlats och utsatts för rånförsök i området.

– Det kom så nära. Jag tänkte att nästa gång är det kanske mina söner som drabbas. Jag kände att vi måste göra något, säger Alexandra Stråberg.

Susanne Sjöblom reagerade snabbt. Hon fick idén att starta en lokal nattvandringsgrupp. Nu är den i gång, efter ett par veckors intensivt samarbete med Alexandra Stråberg och andra lokala krafter.

Över 80 anmälda

Över 80 personer har anmält sitt intresse i Facebookgruppen "Nattvandring i Gröndal & Ekensberg".

– Det känns fint att så många är intresserade. Vi vill vara ett stöd för ungdomarna. Gröndal är ett lugnare område än många andra men det har inträffat några incidenter. Vi vill agera innan det eskalerar, säger Susanne Sjöblom, som betonar att hon är engagerad i nattvandringen som privatperson, inte som politiker.

Alexandra Stråberg och Susanne Sjöblom är redo att ta på de röda nattvandringsvästarna. Foto: Märta Lefvert

Samarbete med Liljeholmen

Den första nattvandringen äger rum nu på fredag. Planen är sedan att vandra alla fredagar klockan 18.30–20. Då tar nattvandrarna i Liljeholmen vid, och vandrar klockan 20–22.

– Vi har inlett ett samarbete och ska hjälpas åt. De kan gå in i Gröndal och vi kan gå till Liljeholmen. På så vis täcker vi ett större område under längre tid tillsammans, säger Susanne Sjöblom.

Röda västar

De som nattvandrar ska vara minst två och bära de röda västar som man fått från den centrala stiftelsen nattvandring.nu. Vid ett uppstartsmöte i Gröndal berättade stiftelsens verksamhetschef Janne Lundholm om vad nattvandring innebär.

Dessutom berättade fältassistenter och representanter från stadsdelsförvaltningen om hur de arbetar med unga och trygghet i Hägersten-Älvsjö. Den övergripande bilden de gav var att Gröndal är betydligt lugnare än platser som Älvsjö, Liljeholmen, Fruängen och Västertorp.

Trots det har föräldrar i Gröndal märkt av en förändring det senaste året.

– Det har blivit stökigare i Gröndal och det vill vi göra något åt. Vi bryr oss om Gröndal och vårt närområde, säger Alexandra Stråberg.

Nattvandrarna möts i Sannadalsparken varje fredag

Nattvandring i Gröndal & Ekensberg bildades i början av oktober.

Gruppen ska vandra på fredagar kl 18.30–20, med start den 23 oktober. Samling under basketkorgen i Sannadalsparken.

De som nattvandrar ska vara minst två och bära de röda västar som man fått från den centrala stiftelsen nattvandring.nu.

Intresserade kan anmäla sig via Facebookgruppen Nattvandring i Gröndal & Ekensberg.

Gruppen har ett samarbete med Nattvandring i Liljeholmen, som har flera års erfarenhet.

Mer information om nattvandring finns på webbsajten nattvandring.nu

Visa merVisa mindre