På besök hos äldreomsorgen i Övre Kågedalen, för tillfället utflyttad till Turteatern i Kärrtorp. Regissör Nils Poletti (i hålet) tillsammans med Pyret (Albin Grenholm) och Morfar (Hans Sandquist) med kniven. Foto: Linda Gren

Premiär för magstark teater i Kärrtorp

Pedofili. Nazism. Mord. Det blir stark tobak på Turteatern när de sätter upp boken ”Äldreomsorgen i Övre Kågedalen”; som beskrivits som det vidrigaste och mest perversa som skrivits i Sverige. På lördag är det premiär och vi har sammanställt en snabbguide till den kontroversiella föreställningen.

  • Publicerad 10:28, 25 nov 2015

"Vi lever i lättkränkthetens tid. Men konsten ska spränga folks huvuden."

Vad är det här egentligen?

Nikanor Teratologens debut ”Äldreomsorgen i Övre Kågedalen” slog ner som en litterär bomb 1992. Nu har den blivit scenkonst i regi av Nils Poletti, som förra året var omtalad för sin hårdrocksuppsättning av "Carolus Rex".

Hans Sundquist spelar Morfar. Han bor i Kågedalen, ett samlingsnamn för de omkringliggande byarna i Skellefteå i norra Västerbotten. Morfar gillar mord, incest, våldtäkt, kannibalism, nekrofili och Hitler.

Albin Grenholm spelar Pyret, en elvaårig pojke som växer upp i Kågedalen. Han har ett sexuellt förhållande med Morfar. Tillsammans mördar de massa människor. Det är genom Pyrets ögon vi får följa historien. Vad är verklighet och fantasi? Händer det här på riktigt? Oklart.

Hur ska det fungera som teater?

Nils Poletti ska få det två timmar långa skådespelet att flyta. Hans mål: att ta fasta på humorn, det kärleksfulla, poesin. Skapa feelgood av detta bisarra och blodbestänkta verk. Mycket av det otäcka – kannibalism, våldtäkt, död – kommer inte att iscensättas.

–Vi lever i lättkränkthetens tid, så om folk vill bli upprörda blir det så. Men det här är teater, fiktion, och skådespelare. Jag ser Morfar som ett destillat av världens ondska. Fast med humor, oerhört svart sådan. Och är det så dåligt att bli upprörd över saker? Ska det bara berättas om sådant folk gillar? Jag vill slå ett slag för konsten. Den ska spränga folks huvuden, säger han.

Vad är det för dåre som skrivit det här?

Nikanor Teratologens, eller Niclas Lundkvist som han egentligen heter, är en idag 51-årig man som är oerhört skygg och hemlig. Han har inte varit involverad alls i uppsättningen utan gav Turteatern fria händer.

– Teratologen har sagt att han ska komma och titta, vilket gör mig oerhört nervös. Det är stor risk att han tycker att det är skit. Jag har aldrig träffat honom men körde förbi hans hus i Västerbotten en gång. Han var inte hemma, berättar Poletti.

Men vad pratar de för språk?

"Hott-e var me tjärleken! wäkse han. Kuken i arslet ä min likör." Ja, så låter det i boken. Den är skriven på grov dialektal och för 08-or svårförstådd nordvästerbottniska. Det har varit knepigt för skådespelarna att lära sig och man har plockat in en dialektcoach för att lära sig uttala vissa ord korrekt.

– Det blir inte den rena Kågedialekten som är i boken utan mer en blandning av olika norrländska dialekter. Vi i ensemblen har en blandad bakgrund norrifrån: Umeå, Skellefteå, Österbotten, Ångermanland. Jag har tagit lite hjälp av min mamma, hon är från Boliden.

Vem vill se det här?

30 personer blir det i publiken på varje föreställning. En ekonomisk risk med så intima shower, men för att kompensera spelas den längre än brukligt på Turteatern. Åskådaren kommer att befinna sig mitt i skådespelet och vandra med Pyret och Morfar mellan sju olika spelplatser – ”en vandring ner i helvetet”, som Nils Poletti uttrycker det.

– Man får verkligen mysa med dem i deras vardag. De kommer att bjuda på kaffe och kaka.