Människovetenskap. Dansföreställningen Try human handlar om att vara människa. Foto: Foto: Disa Krosness

Premiär för känslostyrd dans i Hökarängen

Hallå där Disa Krosness som har gjort koreografin till dansföreställningen Try human som har premiär 3 februari på Tegelscenen i Hökarängen.

  • Publicerad 12:12, 20 jan 2016

Vad är det här för föreställning?

– Den är vacker och rolig, och har ett speciellt språk. Det är tre dansare som jobbar med empati, intuition och intimitet. Vi utgår ifrån känslor och skapar rörelse. Vi använder oss av spegelneuronerna i hjärnan som vi använder för att kunna sätta oss in i hur andra människor känner.

Det låter flummigt?

– Det är såhär...Mänskligheten som jag upplever den nu är grundad i logistik och förnuft, vi förväntas vara rationella. Jag saknar människan som förlitar sig på sin intuition och sina medmänniskor. Den här föreställningen är ett försök att vara den människan, den hudlösa. Det är också ett feministiskt uttryck. Den manliga sidan av världen upphöjs - det manliga förnuftet. Kvinnor beskrivs som mer styrda av känsla. Jag menar att vi borda vara det ännu mer. Då skulle vi bli bättre människor.

Vilka ska se Try human?

– Den kommer att spelas för högstadie- och gymnasieelever. I den åldern kan det vara kaotiskt med alla normer och hormoner. Vi uttrycker de känslorna på ett icke-verbalt sätt. Jag tror att de kommer att känna igen sig. Men vi spelar också för allmänheten. Om du inte är van att se dans kan det här vara en bra föreställning för den är lättillgänglig.

Try human

Spelas för allmänheten den 3 och 5 februari.

Boka biljetter på alma@disakrosness.com