Vi har tidigare skrivit om att många Mälaröbor känner sig otrygga trots att Ekerö är en av stadens tryggaste kommuner. Något som troligtvis grundar sig på några få händelser, enligt kommunens samordningschef Lena Törnblom Löfquist.

Ekerömoderaterna var därför i söndags på plats vid Träkvista elljusspår för att prata trygghet med folk.

– Vi tänker oss att vi får till en diskussion och belyser dessa frågor, säger Adam Reuterskiöld (M), kommunstyrelsens ordförande, som berättar att de även anordnat en trygghetsvandring där de pratar med människor om vad kommunen kan göra.

Sedan förra året pågår en trygghetssatsning i Ekerö.

– De som är mest utsatta är ofta våra ungdomar. Det behövs mer vuxna för att öka tryggheten, vår kampanj nu är för att det har varit incidenter i löparspåret. Vi vill ha en större närvaro av vuxna där också, säger Adam Reuterskiöld.

Kommunen försöker både jobba förebyggande och med tuffa åtgärder. Ett exempel är att man har fattat beslut om att använda narkotikahundar för att skapa en narkotikafri skola.

Bekräftar inte trygghetsåtgärderna en otrygghet som egentligen inte existerar?

– Om man tycker att det känns otryggt utan lampor då sätter vi upp lampor. Det spelar ingen roll för oss om det är en faktisk otrygghet eller upplevd otrygghet, oavsett vill vi vidta de åtgärder vi kan för att medborgarna ska känna sig trygga, säger Adam Reuterskiöld.

Moderaterna har tillsammans med Ekeröalliansen drivit på och fått igenom ikommunfullmäktige att på nytt ansöka om övervakningskameror och att få tillstånd att anställa egna ordningsvakter i kommunen.

– Vi har tyvärr tidigare fått avslag på detta, men kommer ansöka på nytt så många gånger som det behövs.

Representanter för partiet dyker även upp vid spåret den 25 oktober.