Nästa gång Jenny Karlsson har hand om samtalen på kyrkbänken blir någon gång i vår. I höst ska hon göra klart sin avhandling. Foto: Läsarbild Christina Högberg

Prata om livet – varje onsdag i Mörby centrum

I tio år har vem som helst kunna slå sig ner på den överblivna kyrkbänken i Mörby centrum och prata. Där sitter nämligen någon från Danderyds församling varje onsdag – för samtal om precis vad som helst.

  • Publicerad 05:00, 19 jul 2019

Onsdagar klockan 15 till 16.30, varje vecka året om.

Det är schemat för projektet med kyrkbänken i Mörby Centrum.

I onsdags var det prästen Jenny Karlssons tur att ta emot besökare.

– Det är ett sätt för kyrkan att synas i samhället, och har pågått i ungefär tio års tid, säger hon.

Allt började med en gammal bänk som blev över när Mariakyrkan såldes.

Kyrkbänken ställde man helt enkelt på torget, och idag är det ett lättare och mer tillgängligt sätt att ta sig till kyrkan.

–  Man kan sätta sig där och låtsas att man vill vila lite, och sen påbörja ett samtal. Eller så kommer man för att man uttryckligen vill sätta sig ner och prata, säger Jenny Karlsson.

Komplement till andra samtal

Det brukar komma mellan en och tre personer, med en  blandning av olika trosbekännelser. Ofta blir det att man sitter och pratar en längre stund.

Men om vad?

– Allt möjligt! Oftast tycker jag att det handlar om teologiska frågor som ondska och lidande. Igår var det en man som var väldigt engagerad med att hjälpa flyktingar, så då pratade vi om det. Problematik i världen, vad Gud är för något, säger Jenny Karlsson.

Hon är noga med att påpeka att hon aldrig får gå in och vara psykolog eller terapeut. Men säger samtalen kan erbjuda något helt annat.

Som ett komplement.

”En lyssnande medmänniska”

– Det jag tänker att man kan göra är att hjälpa människor att sätta sitt liv i ett meningsfullt sammanhang. Att sätta sitt liv i relation till Bibelns berättelse, och skapa en meningsfullhet som jag tänker går bortom psykologins uppgift.

Hon nämner också att församlingen har en annan verksamhet som inte syns lika mycket.

– Andrum, det är Danderyds församlingslokal i Mörby centrum. Där finns möjligheter till frukostar i gemenskap, lunchmässa, olika samlingar på olika sätt. Det är gratis, men ligger lite anonymt, uppe på plan fem.

När det gäller Kyrkbänken har de inga planer på att sluta. De gånger det blivit inställt har folk hört av sig och påtalat det.

– Rent konkret tänker jag kan att kyrkbänken helt enkelt kan symbolisera en lyssnande medmänniska. Det behöver inte vara livets stora frågor. Det kan vara att man känner sig ensam och vet att på onsdag klockan 15 finns det en medmänniska där.